Θα επηρεάσει ή όχι η κρίση χρέους της Evergrande την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας; Ειδικοί εκτιμούν ότι αναμένεται να επηρεάσει ελάχιστα το οικονομικό σύστημα της χώρας.
Η Evergrande είναι η κατασκευαστική εταιρεία με το μεγαλύτερο χρέος σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο ανέρχεται στα σχεδόν 300 δισ. δολάρια. Μετά τη δυσκολία που αντιμετώπισε στο να πληρώσει τους προμηθευτές της, προειδοποίησε τους επενδυτές πως είναι πιθανό να κηρύξει «αδυναμία πληρωμών», με μία σημαντική προθεσμία για πληρωμή τόκων να λήγει αυτή την εβδομάδα.
«Ο αντίκτυπος είναι στην πραγματική οικονομία επειδή με την ‘αδυναμία πληρωμών’ της Evergrande θα υπάρξει επιβράδυνση στην πορεία πολλών projects» σύμφωνα με τον Li Daokui, πρώην σύμβουλο της People’s Bank of China.
Όπως αναφέρει το CNBC, η Asian Development Bank έχει διατηρήσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας στο 8,1% για το 2021 και 5,5% για το 2022. Αυτό θα είναι μια βελτίωση από την ανάπτυξη στο 2,3% του 2020, όταν η Κίνα έχει η μοναδική μεγάλη οικονομία με πορεία ανάπτυξης, μια χρονιά που οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες διεθνώς επλήγησαν από την κρίση της πανδημίας Covid-19.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Evergrande θα αποπληρώσει έτσι 232 εκατ. γούαν (30,5 εκατ. ευρώ) που όφειλε να καταβάλει μέχρι την Πέμπτη για το ομόλογο αυτό, με επιτόκιο 5,8%, που είχε διατεθεί στην εσωτερική αγορά.
Οι κινεζικές κινήσεις
Ένεση ρευστότητας ύψους 120 δισ. γουάν (18,6 δισ. δολαρίων) στο τραπεζικό σύστημα, προσέφερε στο τραπεζικό σύστημα η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, εν μέσω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια αγορά η κρίση χρέους της Evergrande.
Η «ένεση» γίνεται μέσω συμφωνιών επαναγοράς, με το καθαρό ποσό να ανέρχεται στα 90 δισ. γουάν, που αντιστοιχεί στο ποσό της Παρασκευής, ενώ είναι λίγο χαμηλότερο από αυτό του Σαββάτου.
«Η ένεση της PBOC στοχεύει πιθανώς στο να καλμάρει τα νεύρα καθώς η αγορά ανησυχεί για την Evergrande», δήλωσε στο Bloomberg, ο Eugene Leow, στρατηγικός αναλυτής της DBS Bank Ltd. στη Σιγκαπούρη. «Παρόλο που ο στόχος μπορεί να είναι η ενθάρρυνση, υπάρχει επίσης ανάγκη να αποτραπεί η μετάδοση στην πραγματική οικονομία ή σε άλλους τομείς».