Τράπεζα Πειραιώς: Τα υπέρ της αγοράς ακινήτου σε σχέση με την ενοικίαση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το μήνυμα ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα η Τράπεζα Πειραιώς έχει την βούληση και διαθέτει την ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει τις στεγαστικές ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού, σε μια κομβική στιγμή για την αγορά ακινήτων οι προοπτικές της οποίας είναι ευοίωνες, έδωσαν επιτελικά στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, σε σημερινή παρουσίαση των προοπτικών της αγοράς ακινήτων. Επισήμαναν ότι τώρα είναι η στιγμή για ένα μέσο νοικοκυριό να επενδύει στην αγορά ακινήτων, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα συγκριτικά οφέλη για ένα νοικοκυριό να επιλέξει να προβεί σε αγορά ενός σπιτιού από το επιλέγει την λύση της ενοικίασης.

Ο Ηλίας Λεκκός, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, ανέφερε ότι το 2021, με την προϋπόθεση του οριστικού, πλέον, ελέγχου της πανδημίας και την πλήρη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων και της κινητικότητας των πολιτών, αναμένεται να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της αγοράς.

Βάσει των στοιχείων-εκτιμήσεων που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ήταν αυξημένες κατά 4,6% (προσωρινά στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδος) σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Επισήμανε επίσης, ότι καταγράφεται ήδη αύξηση της ζήτησης και κατ’ επέκτασιν αύξηση των τιμών σε όλη την επικράτεια. Η συντήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα από την ΕΚΤ, η μεγάλη ρευστότητα που διαθέτουν οι ελληνικές Τράπεζες και η πρόθεση τους για ισχυρή πιστωτική επέκταση, ευνοούν το δανεισμό.

Οι πολύ χαμηλές έως μηδενικές αποδόσεις στις καταθέσεις συμβάλλουν με τη σειρά τους στη ζήτηση εναλλακτικών τοποθετήσεων, με κυρίαρχη, παραδοσιακά, την αγορά ακινήτων. Ένα επενδυτικό ακίνητο προσφέρει καθαρές αποδόσεις μέσω των ενοικίων της τάξης του 3% με 4% σε μέσο όρο, χωρίς να συνυπολογίζεται η αναμενόμενη άνοδος της αξίας του, πρόσθεσε. Σημαντική ώθηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων δίνουν οι πρόσφατες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, κυρίως στις περιοχές όπου καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις.

Εκτιμάται ότι πολλοί φορολογούμενοι θα σπεύσουν μέχρι το τέλος του έτους να συντάξουν συμβόλαια αγοράς ακινήτων, ώστε να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις από τον φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Πολλοί ιδιοκτήτες αναμένεται να επωφεληθούν και να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, κυρίως σε περιοχές όπου καταγράφηκαν αυξήσεις όπως: 95% στο κέντρο της Αθήνας, έως και 76% στο Χαλάνδρι, 75% στη Δάφνη, 62% στην Ανάβυσσο, 60% στον ‘Αγιο Δημήτριο, 57% στο Ελληνικό, 53% στη Γλυφάδα και 41% στου Ζωγράφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, ανέφερε ο κ. Λεκκός, ο μέσος όρος του εμβαδού κατοικίας που αναζητείται για αγορά είναι τα 95 τμ και ο μέσος όρος της ανώτατης τιμής που θέτουν οι υποψήφιοι αγοραστές χρήστες στην αναζήτησή τους για αγορά ακινήτου παρουσιάζει αύξηση για το 2021 και κυμαίνεται στα 160.000 ευρώ έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου για το 2020 που κυμάνθηκε στα 147.000 ευρώ.