Τα μεγάλα μεγέθη οδήγησαν την αγορά σε νέα άνοδο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Commercial Manager TMC MARITIME CO.

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Η αγορά ξηρού φορτίου συνέχισε στο ίδιο θετικό μοτίβο της προηγούμενης εβδομάδας, με βελτιώσεις στην πλειοψηφία των διαδρομών. Τα μεγαλύτερα μεγέθη κινήθηκαν θετικά, ενώ στα μικρότερα, Supramaxes και Handies, παρατηρήθηκε διαφορά μεταξύ Ατλαντικού και Ασίας, όπου στην τελευταία οι περισσότερες επιμέρους αγορές έμειναν αμετάβλητες. ]Έτσι, ο BDI κατέγραψε εβδομαδιαία άνοδο της τάξης των 369 μονάδων και έκλεισε στις 4644 μονάδες την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου.

Ας δούμε, αναλυτικότερα, πως κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά ξηρού φορτίου ανά μέγεθος πλοίου, ξεκινώντας από τα CAPEs. Στην Ασία, τα σιτηρά από το Βορρά (NOPAC ) και το κάρβουνο από την Ινδονησία στήριξαν την αγορά. Έτσι, σ’ όλες τις διαδρομές παρατηρήθηκε άνοδος στους ναύλους. Τα επίπεδα των ναύλων στη διαδρομή Αυστραλία -Κίνα (C5) κινήθηκαν στα 20,2-19,1 $/tn, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.
Στον Ατλαντικό η αγορά συνέχισε ανοδικά. Όλοι οι υπό δείκτες σημείωσαν άνοδο, ενώ ειδικά ο C3 (από Βραζιλία προς Κίνα) έκλεισε την εβδομάδα με εβδομαδιαία αύξηση που πλησιάζει το 10%. Επίσης, η δραστηριότητα για τον Οκτώβριο είναι ικανοποιητική. Βορειότερα, επικρατεί αισιοδοξία στην αγορά, αφού η ζήτηση για υπερατλαντικά ταξίδια είναι σταθερή και η χωρητικότητα μειώνεται. Έτσι, οι ναύλοι την Παρασκευή έφτασαν για τα ταξίδια από Βραζιλία προς την Κίνα στα 38,485 $/tn, κατά μ.ο. (για τη διαδρομή C3), ενώ οι ναύλοι από την Ευρώπη προς την Ασία έκλεισαν στα $ 81.775Κ/ημέρα (για τη διαδρομή C9) και τα Υπερατλαντικά κυκλικά ταξίδια στα $ 69,215Κ/ημέρα (για τη διαδρομή C8).

Σχετικά με τα Kamsarmaxes, στη Βραζιλία η αγορά συνέχισε σε υψηλότερα νούμερα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, χάρη στις αυξημένες εξαγωγές σόγιας προς την Ασία. Στο βόρειο Ατλαντικό και συγκεκριμένα στον Αμερικάνικο κόλπο η αγορά ήταν ανοδική μεν, αλλά όχι στους ρυθμούς της προηγούμενης εβδομάδας. Επιπλέον, η Ευρώπη ήταν πιο ήρεμη. Ενδεικτικά, οι ναύλοι για τα ταξίδια από τη Αν. Ακτή Νοτ. Αμερικής (ECSA) προς την Άπω Ανατολή έφτασαν στα $ 34-36Κ/ημέρα (παράδοση στην Ασία), από τον Αμερ. Κόλπο και τη Μαύρη Θάλασσα προς τον ίδιο προορισμό στα $ 34-35,5Κ/ημέρα (παράδοση στην Ασία).
Από την άλλη πλευρά, στην Ασία η αγορά συνέχισε με κέρδη. Ο Βόρειος ειρηνικός ενίσχυσε την αγορά με περισσότερα φορτία σιτηρών, ενώ και στο νότο, Αυστραλία και Ινδονησία, έβγαλαν αρκετά φορτία άνθρακα προς την Ινδία. Επίσης, αρκετά πλοία βρήκαν απασχόληση σε κυκλικά ταξίδια μέσω της Λατινικής Αμερικής. Οι ναύλοι για κυκλικά ταξίδια στη Ν.Α. Ασία-Άπω Ανατολή κινήθηκαν στα $ 36,5-37,5Κ /ημέρα.

Για τα SUPRAMAXes-ULTRAMAXes στη νοτιοανατολική Ασία η αγορά διατήρησε τη δυναμική της παρά τη μείωση του όγκου των φορτίων κάρβουνου. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια μεταξύ Ν.Α. Ασίας και Άπω Ανατολής διατηρήθηκαν στα 38,5-39,5Κ/ημέρα. Βορειότερα, η Άπω Ανατολή ήταν ήρεμη, λόγω των διακοπών στην αρχή της εβδομάδας. Ωστόσο, η μείωση των καθυστερήσεων στα κινέζικα λιμάνια αναμένεται να ενισχύσει την προσφορά πλοίων και αν δεν αυξηθεί η ζήτηση θα είναι δύσκολο να διατηρηθούν οι ναύλοι στα ίδια επίπεδα. Οι ναύλοι των SMXs για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC κινήθηκαν στα $ 32,5-33,5Κ/ημέρα, για ταξίδια προς την Ινδία στα $ 31-32Κ/ημέρα και τα ταξίδια της επιστροφής (BH) στα $ 32,5-33,5Κ/ημέρα.
Στον Αραβικό Κόλπο και τη Δυτική Ινδία η αγορά κρατήθηκε στα ίδια επίπεδα. Υπήρξαν αρκετά aggregates και limestones φορτία προς το Μπαγκλαντές απορροφώντας μέρος της αυξανόμενης χωρητικότητας. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια στην Άπω Ανατολή διατηρήθηκαν στα $ 48,5-50,5Κ/ημέρα (από Αραβικό Κόλπο (AG) –Δυτική Ινδία (WCI)), για σύντομα ταξίδια μεταξύ Αραβικού Κόλπου –Δυτικής Ινδίας στα $ 43-45Κ/ημέρα και τα ταξίδια προς τη Μεσόγειο αυξήθηκαν στα $ 37,5-38,5Κ/ημέρα.
Στον Ατλαντικό και ειδικά στον Αμερικάνικο Κόλπο μπορεί η δράση να επέστρεψε για τα καλά φέρνοντας άνοδο και στους ναύλους την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αυτή τη βδομάδα παρατηρήθηκε ηρεμία όμως η ανοδική τάση στα νούμερα συνεχίστηκε. Οι ναύλοι των SMXs για τα Υπερατλαντικά ταξίδια αυξήθηκαν στα $ 36-37Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 46-47Κ/ημέρα. Στην περιοχή της ECSA υπήρξε αύξηση των φορτίων προς τη Μεσόγειο και την Ευρώπη, ενώ παράλληλα μειώθηκε ο αριθμός των πλοίων που μετακινούνται από τη νότια Αφρική. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια προς την Ν.Α. Ασία-Κίνα αυξήθηκαν στα $ 26-27Κ/ημέρα + $ 1600-1700Κ ΒΒ και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Μεσόγειο / Ευρώπη) ανέβηκαν στα $ 42-43Κ/ημέρα (παράδοση Recalada).
Η αγορά της Ευρώπης υπήρξε σταθερή ροή φορτίων, κυρίως σκραπ και fertilizers, και μειωμένη προσφορά πλοίων δημιουργώντας πίεση στους ναυλωτές. Οι ναύλοι των SMXs για τα κυκλικά-τοπικά ταξίδια κινήθηκαν στα $ 40-41Κ /ημέρα, για ταξίδια με SCRAP φορτία προς τη Μεσόγειο στα $ 41-42,5Κ /ημέρα και προς την Ασία στα $ 53-54Κ/ημέρα. Στη Μεσόγειο παρατηρήθηκε διαφοροποίηση των ναύλων ανά διαδρομή, λόγω της έλλειψης σιτηρών και αύξησης των βιομηχανικών φορτίων. Επίσης, άρχισαν να αυξάνονται τα “ανοιχτά” πλοία στην περιοχή. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ένα SMX για ταξίδι από τη Μεσόγειο /Μαύρη Θάλασσα προς την Ασία έκλεινε στα $ 56,5-58Κ/ημέρα (παράδοση Canakkale /Μαύρη Θάλασσα), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 43-44Κ/ημέρα και μέσα στη Μεσόγειο υποχώρησε στα $ 40-41Κ/ημέρα.