Bloomberg: Προβληματισμός στην Ευρώπη από τις κινήσεις Μακρόν για στρατηγική αυτονομία από τις ΗΠΑ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

H διάσταση της στρατηγικής του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, την οποία πολλοί ονομάζουν “Πρώτα η Ευρώπη” – με στόχο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία έναντι της Ουάσινγκτον σε ζητήματα άμυνας και ευαίσθητης τεχνολογίας – δημιουργεί ανησυχία σε κράτη – μέλη της ΕΕ, δημιουργώντας εμπόδια σε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση έναντι των προκλήσεων που θέτει η Κίνα, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι κινήσεις Μακρόν έχουν γίνει πιο ορατές, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, μετά την εξευτελιστική για το Παρίσι απώλεια του συμβολαίου για την παροχή γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, με το Παρίσι να θέτει εμπόδια σε μια κρίσιμη συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους για τη διευθέτηση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ – ΕΕ.

Οι Γάλλοι μπλόκαραν πρόσφατα τον εκσυγχρονισμό των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του NATO, ενώ θεωρείται ότι βρίσκονται πίσω και από την καλλιέργεια διαφωνιών στα υψηλότερα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Bloomberg.

Οι αντιδράσεις στην οπτική Μακρόν είναι πιο έντονες στην ανατολική Ευρώπη, όπου πολλές χώρες βλέπουν τις ΗΠΑ ως ασπίδα έναντι της επιθετικότητας της Ρωσίας και έχουν ελάχιστη εμπιστοσύνη στους Γάλλους – η Γαλλία δρα με βάση τα αμιγώς εθνικά της συμφέροντα, υπογράμμισε διπλωμάτης ανατολικοευρωπαϊκής χώρας.

Ωστόσο, και χώρες της δυτικής Ευρώπης ανησυχούν μήπως ο πρόεδρος της Γαλλίας “παρατραβά το σχοινί” στο ζήτημα της αποσύνδεσης της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, αναφέρει το Bloomberg.

“Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουμε να είμαστε αφελείς”, σημείωσε κατά τις κοινές δηλώσεις του, την Τρίτη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Εμ. Μακρόν. “Χρειάζεται να αντιδράσουμε και να δείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη και τις δυνατότητες να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας”, τόνισε, μετά την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα.

Αξιωματούχος της γαλλικής Προεδρίας ανέφερε ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δεν έχει καμία επιθυμία να δημιουργήσει ανταγωνιστικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και ότι η Γαλλία έχει δεχθεί δημόσια υποστήριξη στο αίτημά της για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

Η γαλλοαμερικανική “διαμάχη” συνεχίζεται εν όψει της συνόδου του Συμβουλίου Διεθνούς Εμπορίου και Τεχνολογίας στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, στο οποίο συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνεκ, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και η ύπατη Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Διεθνές Εμπόριο Κάθριν Τάι.

Mάλιστα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Γερμανίδα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία σε τηλεοπτική συνέντευξή της ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της Γαλλίας στο ζήτημα των υποβρυχίων.

Τα κράτη – μέλη δεν είχαν ιδέα για την ανακοίνωση, ανέφερε πηγή του Bloomberg.

Βρετανοί διπλωμάτες, εξάλλου, ανησυχούν ότι η γαλλική οργή για το ζήτημα της Αυστραλίας θα μπορούσε να οδηγήσει το Παρίσι σε πράξεις οι οποίες θα επιτείνουν τις δυσλειτουργίες του NATO, το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει “εγκεφαλικά νεκρό”.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η Γαλλία θέτει εμπόδια στην ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό της δομής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, που έχει ως στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση τρομοκρατικών και άλλων απειλών.