ΔΝΤ: Ζητούν την παραίτηση της επικεφαλής του Ταμείου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί από επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καθώς κατηγορείται για χειραγώγηση δεδομένων. Η πρώην επίτροπος απορρίπτει τις κατηγορίες ότι κατεύθυνε τις προσπάθειες για την ενίσχυση της κατάταξης της Κίνας σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ ήταν δεύτερη στην ιεραρχία του ανώτατου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπίστωσε ότι το προσωπικό άλλαξε τις βαθμολογίες της Κίνας και τριών άλλων χωρών για να βελτιώσει τη θέση τους στην ετήσια έκθεση «Doing Business». Η Γκεοργκίεβα αντέδρασε λέγοντας ότι διαφωνεί ριζικά με τα ευρήματα.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν αρνήθηκε να απαντήσει στις κλήσεις της Γκεοργκίεβα από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, αναφέρει το Bloomberg. Οι κορυφαίοι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας έστειλαν επιστολή στον Τζο Μπάιντεν, απαιτώντας «πλήρη λογοδοσία» για τη διαμάχη. Αλλά μέχρι στιγμής η σιωπή της κυβέρνησης είναι εκκωφαντική.

Το σκάνδαλο έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από τις ετήσιες φθινοπωρινές συναντήσεις ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.