30 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο και εορτάζεται από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας.

Με θέμα «Ναυτικοί: στον πυρήνα του μέλλοντος της ναυτιλίας», ο IMO επιδιώκει να αυξήσει την προβολή των εργαζομένων στη θάλασσα.

Εκατοντάδες ναυτικοί εργάζονται εν πλω με δυσκολίες ως προς τον επαναπατρισμό τους εξαιτίας των δυσκολιών στις διεθνείς μετακινήσεις, ειδικά στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Στο πλαίσιο μιας συμβολικής πρωτοβουλίας για την ένωση της ναυτιλιακής κοινότητας και την ευαισθητοποίηση, το κτίριο του ΙΜΟ στο Λονδίνο θα φωτιστεί με μπλε χρώμα και το ίδιο θα καθιερωθεί από εδώ και στο εξής την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας κάθε έτους.

Μάλιστα, ο Γ.Γ. του ΙΜΟ απηύθυνε πρόσκληση στα κράτη μέλη, σε κυβερνητικούς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, να φωτίσουν σήμερα εμβληματικά κτίρια της χώρας τους, μνημεία, μουσεία, αλλά και λιμάνια, πλοία ή γέφυρες.

Μήνυμα του γγ του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

«Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας – οι ναυτικοί στο κέντρο του μέλλοντος της ναυτιλίας – αποτίει φόρο τιμής στον επαγγελματισμό και στις αντοχές των ναυτικών και αναγνωρίζει τον αναντικατάστατο ρόλο τους στη διασφάλιση της ζωτικούς σημασίας αλυσίδας εφοδιασμού, όπως και στη μεταφορά το 80% του παγκόσμιου εμπορίου σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές» τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στις επιπτώσεις της πανδημίας στους εργαζόμενους στη ναυτιλία. «Η επιδημία COVID-19 συνεχίζει να ασκεί τεράστια σωματική και ψυχολογική πίεση στα 2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν στον παγκόσμιο εμπορικό στόλο.

Εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται αντιμέτωποι με την παρατεταμένη παραμονή στη θάλασσα, με υπηρεσίες που εκτείνονται πολλούς μήνες πέρα από τα συμβόλαια τους. Χωρίς τη δυνατότητα να αποβιβαστούν, να επαναπατριστούν και να αλλάξουν με άλλα πληρώματα, χωρίς πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, οι ναυτικοί αντιμετωπίζουν μια ανθρωπιστική κρίση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον της ναυτιλίας» σημειώνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα δεινά τους ονομάζοντας επίσημα τους ναυτικούς και το υπόλοιπο ναυτικό προσωπικό ως «απαραίτητο προσωπικό», εξασφαλίζοντας ασφαλή αλλαγή πληρωμάτων, εφαρμόζοντας τα υπάρχοντα πρωτόκολλα και επιτρέποντας στους ναυτικούς να επαναπατριστούν και σε άλλους να μπαρκάρουν.

Περαιτέρω, υπογραμμίζει πως οι κρίσιμης σημασίας αυτοί εργαζόμενοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού, ενώ για τους διεθνείς ναυτικούς πρέπει να υπάρχει πρόνοια εμβολιασμού τους σε καθορισμένα λιμάνια. Οι κυβερνήσεις έχουν το καθήκον να συμμορφώνονται με τις σχετικές υποχρεώσεις που πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες, να προσφέρουν βοήθεια σε ναυτικούς που βρίσκονται σε δυσχέρεια, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής βοήθειας και της προστασίας των δικαιωμάτων και των αναγκών τους, προσθέτει.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες διαμηνύει πως «κοιτώντας προς το μέλλον, οι ναυτικοί θα διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο στην πρόοδο της ναυτιλίας προς υψηλότερα στάνταρ ασφαλείας και βιωσιμότητας βοηθώντας τον τομέα να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για τους ανθρώπους και τον πλανήτη».