Πατέλης: Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ισχυρότερες από ποτέ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την είσοδό της σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, και τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι τράπεζες είναι έτοιμες και αφοσιωμένες στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

Αυτή ήταν η κεντρική διαπίστωση του πάνελ ομιλητών στην ενότητα για την κινητοποίηση της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ με τίτλο: «Ελλάδα & Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Πώς το Σχέδιο “Ελλάδα 2.0» μπορεί να μετατρέψει την κρίση πανδημίας σε ευκαιρία;»

«Τα 13 δισ. ευρώ που αναλογούσαν στην Ελλάδα για χρηματοδοτήσεις επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, θέλαμε να περάσουν μέσω του τραπεζικού συστήματος ή ευρωπαϊκών θεσμών όπως η EIB και η EBRD, καθώς εκτιμούμε ότι το κράτος δεν είναι ο “ιδανικός εταίρος” όταν πρέπει να αξιοποιηθούν κεφάλαια για να κλείσει το μεγάλο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στην διάρκεια της πολυετούς κρίσης», είπε ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Όπως τόνισε, οι τράπεζες είναι σε θέση να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή και να εστιάσουν στο πού θα δώσουν τα νέα δάνεια, καθώς έχουν επιτύχει μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δύο εξ αυτών έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ενισχύοντας τους ισολογισμούς τους, ενώ υπάρχει και ένα πλήρες πτωχευτικό πλαίσιο. «Από τη μεριά της ζήτησης, οι συνθήκες είναι επίσης ευνοϊκές, καθώς τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η χώρα είναι σε ιστορικό χαμηλό, οι επιχειρήσεις που έχουν επιβιώσει της μακρόχρονης κρίσης δεν είναι υπερδανεισμένες, υπάρχει πολιτική σταθερότητα και οι προοπτικές της οικονομίας είναι οι ισχυρότερες εδώ και χρόνια, προσελκύοντας ήδη επενδυτές στη χώρα», πρόσθεσε ο κ. Πατέλης.

Ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ΣΕΒ τόνισε την ανάγκη μεγέθυνσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητά τους και επεσήμανε την ανάγκη υιοθέτησης των κριτηρίων ESG, δίνοντας έμφαση στην εταιρική διακυβέρνηση. Ανέφερε ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα προσφέρουν στις ελληνικές επιχειρήσεις πολύ χαμηλότερο κόστος δανεισμού – στα επίπεδα του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού -, ενώ τόνισε ότι για να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό της χώρας χρειάζονται κεφάλαια επενδυτών από το εξωτερικό, για την προσέλκυση των οποίων θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, φορολογικά και άλλα.