Νέα Ζηλανδία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά σε 7 χρόνια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια και σηματοδότησε περαιτέρω σύσφιξη στο επόμενο διάστημα, καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να επιβραδύνει την αγορά κατοικιών.

Η αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σηματοδοτεί την έναρξη του κύκλου σύσφιξης που αναμενόταν να ξεκινήσει τον Αύγουστο, αλλά καθυστέρησε εξαιτίας του ξεσπάσματος της μετάλλαξης Δέλτα και του lockdown που συνεχίζεται στη μεγαλύτερη πόλη, Όκλαντ.

Η αύξηση στο επιτόκιο μετρητών κατά 0,5% από την κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας, επίσης είχε προβλεφθεί από τους οικονομολόγους. Με την ανακοίνωση της απόφασης, η κεντρική τράπεζα τόνισε πως αναμένεται περαιτέρω άρση του προγράμματος τόνωσης της οικονομίας, με τις μελλοντικές κινήσεις να εξαρτώνται από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό και την απασχόληση.

Η αύξηση των επιτοκίων θέτει τη Νέα Ζηλανδία μπροστά από τις περισσότερες άλλες αναπτυγμένες χώρες.

Στη γειτονική Αυστραλία, η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% για 11ο μήνα.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 1,50% μέχρι το τέλος του επομένου έτους και στο 1,75% μέχρι το τέλος του 2023.