Στο ΣτΕ κρίνεται η τύχη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται η έγκριση του διαγωνισμού για την πώληση του ακινήτου της ΕΤΑΔ εντός της έκτασης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός δήλωσε χαρακτηριστικά: “Ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν είναι αντίθετος στην πώληση και την αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η κύρια ένστασή μας έγκειται στην πώληση της Προβλήτας 4 που περιλαμβάνεται στο ακίνητο της ΕΤΑΔ και η οποία δεν είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των Ναυπηγείων, αλλά είναι απαραίτητη για την πρόσβαση των δημοτών μας και των πολιτών γενικά, στη θάλασσα”.

Για τον διαγωνισμό της ΕΝΑΕ, ήδη από τον πρώτο διαγωνισμό που κηρύχθηκε άγονος, η δημοτική Αρχή του Χαϊδαρίου είχε ενημερώσει τον ειδικό διαχειριστή με εξώδικη δήλωση πως στα πωλούμενα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται και ιδιοκτησίες συνολικής επιφάνειας 131.592 τμ, που ανήκουν στο Δήμο και το Ελληνικό Δημόσιο. “Δεν υπήρξε καμία απάντηση, ούτε καν προφορική, από τον ειδικό διαχειριστή”, σημείωσε ο κ. Ντηνιακός.

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου τόνισε πως η παραχώρηση της προβλήτας 4 και η ανάπλασή της αποτελεί μεταξύ άλλων μια κίνηση εξισορρόπησης ανάμεσα στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές της Δυτικής Αθήνας και τα Βόρεια και Νότια Προάστια και τόνισε την ανάγκη ώστε να βρεθεί μια λύση για να προχωρήσει η επένδυση στα Ναυπηγεία.

Ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης, ο οποίος ενεργεί ως νομικός σύμβουλος του Δήμου Χαϊδαρίου, είπε ότι οι αιτήσεις ακύρωσης που υποβλήθηκαν στο ΣτΕ ειδικά για τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ στηρίζονται στο ότι εμπράγματα δικαιώματα ιδιωτών σε αιγιαλό και παραλία δεν μπορούν να συσταθούν, καθώς αυτά ανήκουν στο Δημόσιο ως περιβαλλοντικά αγαθά για την χρήση των πολιτών.

“Η δημοπράτηση και πώληση της προβλήτας 4 dεν είναι νόμιμη, καθώς αυτή δεν υπάγεται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου αλλά έχει τον χαρακτήρα του κοινόχρηστού”, δήλωσε ο κ. Κοντιάδης προσθέτοντας πως πέρα από τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας και παραβίασης του άρθρου 5 του Συντάγματος υπάρχουν και ζητήματα κρατικής ενίσχυσης της ΕΤΑΔ, καθώς ο ” πλειοδότης ευνοείται σε βάρος της κοινωνίας και της προστασίας του περιβάλλοντος”.