Αισιόδοξες προβλέψεις από την HSBC: Στο 7,5% η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ φέτος

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ιδιαίτερα αισιόδοξη είναι η εκτίμηση της HSBC για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος, καθώς ανεβάζει σε 7,5% από 4,5% πριν την αύξηση του ΑΕΠ. Η Ελλάδα συνεχίζει να εντυπωσιάζει, όπως επισημαίνει, υπογραμμίζοντας την ισχυρή ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο.

Η βρετανική τράπεζα μειώνει παράλληλα την εκτίμησή της για την ανάπτυξη το 2022, σε 5% από 6% λόγω της ισχυρότερης βάσης του 2021, επισημαίνοντας ωστόσο πως οι ισχυροί ρυθμοί της ελληνικής οικονομίας θα διατηρηθούν και το 2023 και θα κινηθούν πάνω από το 4% χάρη στην ώθηση από τον τουρισμό και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

¨Οπως επισημαίνεται, το ΑΕΠ της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι σχεδόν 20% χαμηλότερο από ό, τι στις αρχές του 2010, προτού η κρίση δημόσιου χρέους εξαφανίσει το ένα πέμπτο της παραγωγής της χώρας και η χαμηλότερη βάση θα μπορούσε να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάκαμψη.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη την εξάρτηση της ανάπτυξης από τον τουρισμό ο οποίος ανακάμπτει αργά – το 2019 ο τομέας αντιπροσώπευε το 10% του ΑΕΠ σε εισπράξεις από το εξωτερικό και το 20% μετά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εγχώριας κατανάλωσης και επενδύσεων – ο άθλος της χώρας είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός, τονίζει η HSBC.