Μητσοτάκης: Ιστορική η ελληνογαλλική συμφωνία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Για μια ιστορική συμφωνία που θωρακίζει τη χώρα μας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στην ομιλία του για την ελληνογαλλική συμφωνία.

“Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως όλοι ξέρουμε ποια χώρα απειλείται με casus beli.

Ο Πρωθυπουργός στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα είναι πλέον σε νέα ρότα: Δεν απειλεί αλλά και δεν απειλείται, διευρύνοντας τις συμμαχίες της, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.

“Είναι μία συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών μας στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής” τόνισε ο πρωθυπουργός. “Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται υπόψιν της βουλής, καθιστώντας τη σημερινή συζήτηση ιστορική, καθώς η έγκριση του σημαίνει θωράκιση της χώρας, την ενίσχυση του νοτιοευρωπαϊκού σκέλους της συμφωνίας, αλλά και την πρώτη προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

“Οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια” συνέχισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

“Τα πρώτα Rafale θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον υπάρχουν οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, υπάρχει επίσης συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, οι σχέσεις με το Ισραήλ καθώς και η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα επόμενα 5 χρόνια” ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε “πολύ σημαντική” την “ευρωατλαντική διάσταση της συμφωνίας, αλλά και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου” καθώς “η εν λόγω συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με την γαλλογερμανική συμφωνία του Άαχεν”.

“Ταυτόχρονα συγκροτείται μία ενιαία ευρωπαϊκή στάση στη Μεσόγειο” σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη της ισχυρής αυτοδύναμης ευρωπαϊκής παρουσίας του αύριο. “Συμμερίζομαι την άποψη Μακρόν ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό κομμάτι, που συμβαίνουν γύρω μας” υπογράμμισε ακόμα Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας της Ελλάδος – Γαλλίας.

“Ναι, η Ελλάδα είναι το τελευταίο προπύργιο της Δύσης από τον Ερντογάν”, είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως η Ελλάδα είναι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης.

Κάλεσμα στο ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει την αρνητική ψήφο

“Κάθε όχι που θα ακουστεί σήμερα στη Βουλή θα είναι όχι στη βούληση των ενόπλων δυνάμεων”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να αναθεωρήσει την αρνητική της ψήφο.

Το “παρών” σημαίνει “απών” είπε και υπενθύμισε την αρχική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία, ο οποίος με ανακοίνωσή του είχε χαρακτηρίσει “ορθή” επί της αρχής τη συμφωνία.

Τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η συμφωνία μεταξύ των άλλων:

– Επισφραγίζει τη στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και Γαλλία.

– Αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή.

– Ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας, με την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών.

– Περιέχει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της και με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

– Προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.

Η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας σημαίνει και την επιχειρησιακή ενίσχυση της χώρας μας, η οποία, μετά τα 24 πολεμικά αεροσκάφη Rafale, αποκτά και τις υπερσύγχρονες Belhara, “κλειδώνοντας”, ουσιαστικά, το Αιγαίο. Οι γαλλικές φρεγάτες, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν σημείο υπεροχής.