Μυτιληναίος: “Είναι η πρώτη ενεργειακή κρίση εκ των πολλών που έρχονται”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε δυσοίωνες προβλέψεις για την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, προχώρησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος

Μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου Κύκλου Ιδεών με θέμα η «Η Ελλάδα Μετά V» αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αποσαφηνίζοντας ότι οι Βρυξέλλες έχουν ευθύνες όσον αφορά τον σχεδιασμό για την ενεργειακή μετάβαση.

«Θέλω να συγκρατήσετε είναι ότι είναι η πρώτη ενεργειακή κρίση εκ των πολλών που έρχονται. Γιατί οι ηγεσίες υπό το βάρος του εκλογικού σώματος στην Ευρώπη αποφάσισαν ότι πρέπει να πάμε στην απανθρακοποίηση. Όχι σήμερα αλλά χθες. Χωρίς όμως να υπάρχει σχέδιο, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, και χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις για τη διαφύλαξη του απαραίτητου κοινωνικού αγαθού της ενέργειας».

Όπως είπε: «αποφασίσαμε στη Ευρώπη ότι το καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Δεν υπάρχουν όμως υποδομές για την αποθήκευση δεν έχουν γίνει επενδύσεις για τη μετάβαση».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι: «η Ευρώπη και διεθνώς δεν έχει προετοιμαστεί και πορεύεται χωρίς σχέδιο στην πράσινη μετάβαση» και εκτίμησε πως «θα υπάρχουν ελλείψεις σε φυσικό αέριο. Η μόνη χώρα που διαθέτει επαρκή αποθέματα είναι η Ρωσία και όχι το Κατάρ. Και εδώ ανοίγουν γεωπολιτικά ζητήματα».

Κατά τον κ. Μυτιληναίο οι εναλλακτικές που υπάρχουν είναι δύο: «Ή θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στην ενεργειακή μετάβαση όπως θέλουν οι Πράσινοι αλλά θα έχουμε απανωτές ενεργειακές κρίσεις ή θα κάνουμε παράλληλα και υποδομές για φυσικό αέριο».