Κίνα: Σε χαμηλό έτους η ανάπτυξη γ’ τριμήνου – Πρόκληση η κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ρυθμό ανάπτυξης 4,9% πέτυχε η κινεζική οικονομία στο γ’ τρίμηνο του 2021, ο οποίος ήταν χαμηλότερος των εκτιμήσεων των αναλυτών και παράλληλα ο ηπιότερος σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2020.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αντιμετωπίζει διάφορες μεγάλες προκλήσεις, όπως την κρίση χρέους της Evergrande, τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και μια σοβαρή κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, που έστειλαν την βιομηχανική παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε 4,9% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στο ασθενέστερο ποσοστό αύξησης από το γ΄ τρίμηνο του 2020, και χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις.

Η κινεζική οικονομία έχει καταγράψει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη από την ύφεση του περασμένου έτους λόγω πανδημίας, χάρη στην αποτελεσματική συγκράτηση του ιού και στην ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό για τα παραγόμενα αγαθά της χώρας.

Αλλά η ανάκαμψη έχει επιβραδύνει τον ρυθμό της από το εντυπωσιακό 18,3% που κατέγραψε στο α΄ τρίμηνο του έτους.

Οι ανησυχίες παγκοσμίως για μια πιθανή διάχυση του πιστωτικού κινδύνου από τον κλάδο των ακινήτων της Κίνας στην ευρύτερη οικονομία, έχουν επίσης ενταθεί καθώς η Evergrande “παλεύει” με το χρέος των 300 δισ. δολαρίων.

Οι ενάρξεις κατοικιών τον Σεπτέμβριο σημείωσαν πτώση για έκτο συνεχόμενο μήνα, στο μακροβιότερο σερί από το 2015.

Ενώ και ο βιομηχανικός κλάδος έχει πληγεί από προβλήματα στη διανομή ρεύματος λόγω των ελλείψεων άνθρακα, καθώς και εξαιτίας των περιβαλλοντικών περιορισμών στη βαριά βιομηχανία και των πλημμυρών το καλοκαίρι.

Συνολικά, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,1% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σηματοδοτώντας τη βραδύτερη ανάπτυξη από τον Μάρτιο του 2020.