Μειώθηκαν οι πειρατικές επιθέσεις σε πλοία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σημαντική μείωση των πειρατικών και ένοπλων ληστρικών επιθέσεων σε πλοία από το 1994 καταγράφηκε για το πρώτο εννιάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του International Maritime Bureau (IMB), 97 περιστατικά πειρατικών και ληστρικών επιθέσεων σε πλοία έλαβαν χώρα τους πρώτους εννέα μήνες του 2021. Το εν λόγω χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 85 περιστατικά επιβίβασης δραστών σε πλοία και εννέα απόπειρες επίθεσης. Πυρά δέχτηκαν δύο ακόμα πλοία, ενώ θύμα πειρατείας έπεσε ένα πλοίο.

Το IMB σημειώνει ότι, ενώ τα περιστατικά αυτά είναι τα χαμηλότερα εδώ και αρκετά χρόνια, η βιαιότητα των δραστών ενάντια σε πληρώματα παραμένει υψηλή. Πιο συγκεκριμένα, 51 ναυτικοί απήχθησαν, οκτώ κρατήθηκαν όμηροι, πέντε απειλήθηκαν, τρεις τραυματίστηκαν και ένας ναυτικός έχασε τη ζωή του.

Στον Κόλπο της Γουινέας

Στον Κόλπο της Γουινέας σημειώθηκαν 28 περιστατικά πειρατικών και ληστρικών επιθέσεων σε πλοία έναντι 46 τους πρώτους εννέα μήνες του 2020.

Στη Νιγηρία, τα περιστατικά αυτά ήταν μόλις τέσσερα, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ο αριθμός τους ήταν 17 και το 2018 άγγιζε τα 41.

Οι απαγωγές ναυτικών στην περιοχή επίσης μειώθηκαν και το γ΄ τρίμηνο ένας ναυτικός έπεσε θύμα απαγωγής. Το γ΄ τρίμηνο του 2020 31 μέλη πληρώματος απήχθησαν σε πέντε ξεχωριστά περιστατικά.