Πάνω από 600 πλοία-κοντέινερ βρίσκονται αγκυροβολημένα σε λιμάνια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Την επιδείνωση της κρίσης στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, προαναγγέλλουν αναλυτές, καθώς η κατάσταση στα κομβικής σημασίας λιμάνια ανά τον κόσμο κρίνεται εξαιρετικά προβληματική.

Το μπλοκάρισμα των πλοίων που αναμένουν επί εβδομάδες να φορτοεκφορτώσουν, προκαλεί σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα και κατ΄επέκταση στην αγορά η οποία αδυνατεί να προμηθευτεί αγαθά και πρώτες ύλες.

Στις ΗΠΑ το πρόβλημα καταγράφεται πιο έντονα στα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια, τα οποία αποτελούν τις πύλες εισόδου για το 40% των κοντέινερ στη χώρα. Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και στη Βρετανία.

Η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς κοντέινερ στον κόσμο, η δανέζικη «AP Moller – Maersk», ανακοίνωσε ότι επικρατεί το αδιαχώρητο στο Φέλιξστοου της ανατολικής Αγγλίας, το μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στη χώρα.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης η εταιρεία εκτρέπει 1 στα 3 πλοία προς το λιμάνι του Ρότερνταμ. Η δε διεύθυνση του λιμανιού στο Φέλιξστοου αναγκάστηκε να ζητήσει από τις εφοπλιστικές εταιρείες να αναζητήσουν άλλα λιμάνια για τα εμπορικά πλοία τους.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 600 πλοία βρίσκονται μπλοκαρισμένα, με τον μεγαλύτερο αριθμό να βρίσκεται στα ασιατικά λιμάνια.

Το Seaexplorer δείχνει περίπου 650 πλοία που περιμένουν έξω από τα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 στη Βόρεια Αμερική, περίπου 350 στην Ασία και πλησιάζουν τα 70 στη βόρεια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Το VesselsValue τοποθετεί τον αριθμό σε περίπου 570 για πλοία που προσδιορίζονται ως αγκυροβολημένα.