Τσιόδρας: Με τον εμβολιασμό σώθηκαν 8.400 ζωές – Δύσκολο το τέταρτο κύμα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Είμαι εκτάκτως κοντά σας σαν εκπρόσωπος της επιστήμης» είπε στην αρχή των ανακοινώσεων ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο εμφανίζονται και κρούσματα στους εμβολιασμένους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν “δουλεύουν”» τόνισε, απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται πως και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν κορωνοϊό. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να μην παρερμηνεύονται τα κρούσματα σε εμβολιασμένους.

«Όλα τα εμβόλια έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα σε πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ» σημείωσε ο καθηγητής Τσιόδρας και ανέφερε πως έγιναν τρεις συγκρίσεις μεταξύ των ατελώς εμβολιασμένων, για τις νοσήσεις, και τους άνω και κάτω των 60, όπως και σύγκριση μεταξύ της περιόδου προ της κυριαρχίας της μετάλλαξης Δέλτα και μετά από αυτή.

Παράλληλα, έγινε μελέτη για τους θανάτους και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ο κίνδυνος θανάτου των εμβολιασμένων μειώθηκε κατά 91%.

Στους κάτω των 60, τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων, είναι ακόμη μεγαλύτερα όσον αφορά στην πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ. Επίσης, όπως προέκυψε, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων συνεχίζεται και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας.

Στη συνέχεια, ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε πως «με τον εμβολιασμό στη χώρα μας, έως 11 Οκτωβρίου, έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους. Επίσης, έχουμε αποφύγει 5.660 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 5.500 διασωληνώσεις». Ακόμα, σημείωσε ότι αν ο εμβολιασμός είχε ξεκινήσει νωρίτερα, σήμερα θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους από κορωνοϊό.

«Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη» τόνισε ο καθηγητής, προμηνύοντας ένα δύσκολο, τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Όπως τόνισε ο καθηγητής, δεδομένα από τη Ρουμανία, με εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού γύρω στο 34%, δείχνει ένα τεράστιο και καταστροφικότατο τέταρτο κύμα της νόσου το οποίο συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες, ξεπέρασαν τους 500 ανά ημέρα, χθες.

Στη Ρωσία, με ένα 34% του πληθυσμού εμβολιασμένο, είχαν πάνω από 1.000 θανάτους σε μια ημέρα, χθες.