Ενεργειακή κρίση: Έρχονται ανατιμήσεις σε προϊόντα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η ενεργειακή κρίση πυροδοτεί ακόμα ένα «κύμα» ακρίβειας και η αγορά δείχνει ανήμπορη να κρατήσει την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), σύμφωνα με την οποία οι μισές επιχειρήσεις του Επιμελητηρίου εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ποσοστό 15% εκτιμούν ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%. Και όλα αυτά λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους που επηρεάζει την αλυσίδα παραγωγής.

Το Ηλεκτρικό Ρεύμα από παρόχους κυριαρχεί ως μορφή ενέργειας και αποτελεί το βασικό ενεργειακό κόστος για το περίπου 95% των επιχειρήσεων. Με ποσοστά κάτω από το 10% φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ενώ τα φωτοβολταϊκά αναλογούν σε ελάχιστο ποσοστό.

Η ενέργεια, σύμφωνα με την έρευνα του ΒΕΑ αποτελεί κυρίαρχο συντελεστή κόστους (άνω του 20%) για το ένα τρίτο των βιοτεχνικών επιχειρήσεων. Σημαντικές αυξήσεις τιμών, πάντως, ετοιμάζουν ακόμη και εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος.