Με βασικό πυλώνα τον τουρισμό, η ελληνική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα στο σοκ της πανδημίας, σύμφωνα με τον
τον αμερικανικό οίκο Moody’s.
Ειδικότερα, η Ελλάδα ξεπέρασε τον σκόπελο της πανδημίας (στον οποίο υπήρξε πολύ εκτεθειμένη λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό), όχι μόνο χωρίς να υποστεί μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, αλλά καταφέρνοντας και να αναβαθμιστεί, παρά το αβέβαιο περιβάλλον.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, ο κίνδυνος για τον τουρισμό δεν έχει περάσει, καθώς οι νέες μεταλλάξεις και η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια ενισχύουν τον κίνδυνο επιστροφής των περιοριστικών μέτρων, κάτι που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την προσπάθεια ανάκαμψης και να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των ήδη υψηλών επιπέδων χρέους.
Σε μία τέτοια περίπτωση, οι χώρες που θα κινδυνεύσουν περισσότερο είναι εκείνες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών, όπως η Κροατία και το Μαυροβούνιο.
Σχεδόν τρία χρόνια θα χρειαστούν ακόμα, έως το 2024, για να επιστρέψει ο ευρωπαϊκός τουρισμός στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από την πανδημία, υπολογίζει η Moody’s, προβλέποντας ότι η σταδιακή αλλά συνεχιζόμενη ανάκαμψη του κλάδου θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που εμφανίζουν μεγάλη εξάρτηση από την τουριστική βιομηχανία.
Παρόλα αυτά, η Moody’s θεωρεί ότι το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας και των άλλων τουριστικών προορισμών της Ευρώπης δεν κινδυνεύει πλέον να αποδυναμωθεί σημαντικά εξαιτίας αυτής ακριβώς της έκθεσης στον τουρισμό.
Όπως σημειώνει η Moody’s, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας αποδείχθηκε ανθεκτικό, αφού η αξιολόγησή της αναβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα, στο Ba3, με σταθερές προοπτικές.