Δυναμική ανάπτυξη για το “έξυπνο” λιμάνι του Ρότερνταμ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε αναπτυξιακή τροχιά βρίσκεται το λιμάνι του Ρότερνταμ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου.

Ειδικότερα, η διαμεταγωγή των εμπορευμάτων στο λιμάνι αυξήθηκε σε 118,5 εκατομμύρια τόνους το τρίτο τρίμηνο, 14,6% περισσότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η διακίνηση ήταν 350,1 εκατομμύρια τόνοι μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, σημειώνοντας αύξηση 8,6% σε σχέση με το 2020.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σημειώθηκε ισχυρή ανάπτυξη σε όλα σχεδόν τα τμήματα διακίνησης και ιδιαίτερα στα προϊόντα ορυκτελαίων (+13,5%), σιδηρομετάλλευμα και παλιοσίδερα (+42%), άνθρακα (+48,4%) και βιομάζα (+18,7%). Τα εμπορευματοκιβώτια βρίσκονται επίσης σε άνοδο (+4,0% σε τόνους, +7,8% σε TEU).

Ο Allard Castelein, Διευθύνων Σύμβουλος της Αρχής Λιμένων του Ρότερνταμ σημείωσε σχετικά: «Αυτά τα τριμηνιαία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Όλος ο κόσμος ήταν σε lockdown πέρυσι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τώρα εργοστάσια, επιχειρήσεις και logistics λειτουργούν και πάλι σταθερά για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο θα συνεχιστεί η ανάπτυξη εξαρτάται επίσης από το πόσο γρήγορα μπορούν να μειωθούν οι έντονες ελλείψεις σε ορισμένους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Παρ ‘όλα αυτά, το λιμάνι του Ρότερνταμ θέλει να διευκολύνει αυτή την ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεσμευόμαστε για καλές θέσεις εργασίας για τις τρέχουσες και μελλοντικές γενιές και για μελλοντική ικανότητα κερδοφορίας στην Ολλανδία. Ταυτόχρονα, επενδύουμε στη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα, με περισσότερο πράσινο υδρογόνο και χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα».