Νωρίτερα η υποβολή των δηλώσεων εισοδημάτων του 2021

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα υποβληθούν το 2022 οι φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων (νομικών προσώπων).

Στις προθέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι η διαδικασία να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό προϋποθέτει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως, για παράδειγμα, όσοι αποστέλλουν μισθοδοσίες και αποδεικτικά συντάξεων να το έχουν πράξει το αργότερο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Μάλιστα εξετάζεται να υπάρχουν και πρόστιμα σε όσους καθυστερούν την αποστολή των στοιχείων προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή και έγκαιρη διαδικασία για την υποβολή των δηλώσεων.

Εφόσον, λοιπόν, η διαδικασία θα ξεκινάει στις αρχές Μαρτίου θα ολοκληρώνεται στα τέλη Απριλίου με την πρώτη δόση του φόρου να καταβάλλεται στα τέλη Μαΐου. Η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει ταυτόχρονα και το οικονομικό επιτελείο, καθώς θα εισπράττεται νωρίτερα ο φόρος εισοδήματος.

Είναι ενδεικτικό ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος εισπράχθηκε φέτος στις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ με τις προωθούμενες αλλαγές η πρώτη δόση θα εισπραχθεί στα τέλη Μαΐου.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής μιλώντας στο Law Forum on Taxation ανέφερε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να ξεκινήσει νωρίτερα η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων. Όπως είπε, θα πρέπει όλοι οι φορείς που αποστέλλουν τα στοιχεία να το έχουν πράξει μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, ώστε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων να ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Παράλληλα και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κ. Κόλλιας, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που θα προβλέπει ένα αυστηρό χρονικό πλαίσιο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με καταλογισμό ευθυνών σε περίπτωση μη τήρησής του.

Δεν είναι όμως η μόνη αλλαγή που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Η ταχύτερη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων παρέχει τη δυνατότητα διεύρυνσης του αριθμού των δόσεων με στόχο να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι. Παράλληλα υπολογίζεται από το οικονομικό επιτελείο ότι η αύξηση των δόσεων θα περιορίσει και τα ληξιπρόθεσμα χρέη και κατ’ επέκταση την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Συγκεκριμένα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η αύξηση σε 10 των δόσεων του φόρου εισοδήματος και συγκεκριμένα από τον Μάιο μέχρι τον Φεβρουάριο. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να επιλεγούν 8 δόσεις ώστε το σύνολο του ποσού να καταβάλλεται εντός του έτους.

Η αλλαγή των προθεσμιών και της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος, φέρνει νωρίτερα και το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Είναι εξαιρετικά πιθανό στα τέλη Μαΐου ή το αργότερο τον Ιούνιο να ξεκινάει και η πληρωμή της πρώτης δόσης. Δηλαδή και ο ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλεται σε 9 ή 10 δόσεις.