Η ενεργειακή κρίση στην Κίνα – Οι ελλείψεις σε άνθρακα και η κρίση με την Αυστραλία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την χειρότερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της, αντιμετωπίζει η Κίνα, εξαιτίας των ελλείψεων σε άνθρακα.

Σύμφωνα με το CNBC,σε αυτή την κρίση, πρωταγωνιστεί η η Αυστραλία, η οποία διαθέτει τον άνθρακα που χρειάζεται το Πεκίνο, ωστόσο, η Κίνα σταμάτησε να αγοράζει άνθρακα από την Αυστραλία στα τέλη του 2020, αφού κλιμακώθηκε η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Πριν από αυτή την εξέλιξη, η Αυστραλία ήταν ένας σημαντικός προμηθευτής άνθρακα για την Κίνα. Το 2019, περίπου το 38% των κινεζικών εισαγωγών θερμικού άνθρακα προερχόταν από την Αυστραλία.

“Οι αναφορές ότι μικρές ποσότητες άνθρακα από την Αυστραλία πέρασαν από τα κινεζικά τελωνεία έχουν εντείνει τις εικασίες ότι οι κινεζικές αρχές θα επιδιώξουν να χαλαρώσουν την απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη συγκεκριμένη χώρα”, δήλωσε ο αναλυτής στην .

“Δεν πιστεύουμε ότι οι κινεζικές αρχές θα χαλαρώσουν την απαγόρευση για τον αυστραλιανό άνθρακα αυτόν τον χειμώνα”, αναφέρουν αναλυτές στο CNBC.

Κινέζοι αξιωματούχοι παροτρύνουν τις μεγάλες κρατικές εταιρείες του ενεργειακού κλάδου να εξασφαλίσουν πάση θυσία προμήθειες για τον επερχόμενο χειμώνα. Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο δεν θα άρει τους περιορισμούς στην εισαγωγή άνθρακα από την Αυστραλία σύντομα.

Αντιθέτως, προβλέπουν ότι η Κίνα θα επιδιώξει να ενισχύσει τη δική της παραγωγή άνθρακα, να αξιοποιήσει άλλους διεθνείς προμηθευτές και να πιέσει τις βιομηχανίες της να περιορίσουν την παραγωγή και τις εκπομπές.

Το Πεκίνο, ενδέχεται να στραφεί σε άλλες χώρες για να προμηθευτεί τις απαραίτητες ποσότητες άνθρακα.