Η κρίση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς όλες οι ενδείξεις δείχνουν επιδείνωση και διατήρηση του προβλήματος με τα λιμάνια να μην μπορούν να λειτουργήσουν υπό ομαλές συνθήκες.
Τεράστιες είναι οι καθυστερήσεις σε φορτία, οι οποίες ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 13 ημέρες, με τις ναυτιλιακές εταιρίες εμπορευματοκιβωτίων να βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο, οι οποίες αναγκάζονται να ανακοινώνουν ακυρώσεις δρομολογίων, γεγονός που προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς με ελλείψεις σε αγαθά και πρώτες ύλες.
Η κατάσταση επιβαρύνεται και από την έλλειψη ικανού αριθμού οδηγών φορτηγών οχημάτων τόσο στην Βρετανία όσο και στην Γερμανία.
Ήδη μεγάλες εταιρίες της λιανικής έχουν αναθεωρήσει δημιουργώντας σε κομβικά σημεία σε Ευρώπη και ΗΠΑ αποθηκευτικά κέντρα διανομής αλλάζοντας βασικές παραμέτρους της εφοδιαστικής.
Η αγορά σήμερα βιώνει μια κατάσταση στην οποία η ζήτηση είναι τεράστια, αλλά η άμεση προσφορά χωρητικότητας είναι μηδαμινή, με αποτέλεσμα οι ναυλώσεις να τείνουν ανοδικά.
Ο ρυθμός ανόδου στις ναυλώσεις είναι πρωτόγνωρος και εξαρτάται και από το μέγεθος του εκάστοτε πλοίου. Υπολογίζεται, κατά μέσο όρο από την αρχή του 2021 μέχρι και σήμερα, ανεξαρτήτως μεγέθους, η αξία των ναύλων έχει αυξηθεί κατά περίπου 300%.
Αναλυτές, σχολιάζοντας την ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και χωρητικότητας που δημιουργεί διάφορα προβλήματα λιμενικής συμφόρησης και η οποία είναι αποτέλεσμα και της υπέρογκης ζήτησης αλλά και επιχειρησιακών περιορισμών στα λιμάνια λόγω της πανδημίας, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα άγνωστης διάρκειας, που σίγουρα δεν αναμένεται να εξαφανιστεί ούτε και μέσα στο 2022.