Προβλέψεις για 5.000 κρούσματα τον Νοέμβριο – Έκκληση από ειδικούς για εμβολιασμό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Βαρύς προμηνύεται ο φετινός χειμώνας, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για άλμα κρουσμάτων τον Νοέμβριο και κάνουν έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν έναντι της Covid-19, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Έχει ξεκινήσει μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, φαίνεται ότι αν δεν πάρουμε μέτρα ή δεν υπάρξει κάτι διαφορετικό, θα παγιωθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε πάνω από 4.000 και προς το τέλος Νοεμβρίου οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε πάνω από 5.000 κρούσματα ημερησίως», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι πρόβλημα «τόσο η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όσο και η μείωση της άμυνας των εμβολιασμένων», κάνοντας έκκληση προς όλους να κάνουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου ή αν έχουν εμβολιαστεί ήδη, να κάνουν την τρίτη δόση.

«Οι περιοχές με καλή εμβολιαστική κάλυψη, θα έχουν μια διαχειρίσιμη έξαρση κρουσμάτων, χωρίς πολλές νοσηλείες διασωληνώσεις και θανάτους. Στον αντίποδα, περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα έχουν αυξημένα κρούσματα, αυξημένες νοσηλείες και διασωληνώσεις, δυστυχώς και θανάτους», εκτιμά ο κ. Τζανάκης.

Σε ότι αφορά την προσβολή από κορωνοϊό και αρκετών εμβολιασμένων, ο καθηγητής είπε ότι κατά βάση ειναι «άνθρωποι που δεν έχουν αναπτύξει επαρκή άμυνα ή άτομα που έχουν εμβολιαστεί πολλούς μήνες πριν, πχ. τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, ειδικά αν είναι και ηλικιωμένοι και πλέον δεν έχουν καλή άμυνα και πρέπει να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου».

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι «για κάθε επιπλέον 1000 κρούσματα, θα έχουμε ακόμη 10 νεκρούς και περίπου 50-90 διασωληνώσεις», προσθέτοντας «εγώ δεν αποκλείω να έχουμε τοπικά μέτρα σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα. Η Θεσσαλονίκη έχει την ιδιαιτερότητα ότι αποτελεί κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής και κόσμος από πολλές γύρω περιοχές επισκέπτεται την περιοχή».