Η Ευρώπη στο έλεος της πανδημίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στο έλεος του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται πλέον η Ευρώπη, καθώς ελάχιστες είναι οι χώρες που δεν καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19.

Η εμβολιαστική εκστρατεία είναι απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί από μόνη της για να φρενάρει την εξάπλωση του κορωνοϊού ειδικά αυτή την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα που πλησιάζει, σημειώνει το Politico.

O εμβολιασμός «λύνει μόνον μέρος του προβλήματος, όχι ολόκληρο», υπογραμμίζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Βρέμης, Χάγιο Ζέεμπ. Αν και το εμβόλιο παρέχει προστασία κατά της μόλυνσης, δεν είναι η απόλυτη ασπίδα, αφού η ανοσία φθίνει αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να στραφούν στις ενισχυτικές δόσεις. «Νομίζω ότι και η κοινή γνώμη συνειδητοποιεί, πλέον, ότι δεν έχει τελειώσει η πανδημία», συμπληρώνει.

Ανάλυση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ευρώπη από το Politico με βάση τα ποσοστά νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, εισαγωγών σε νοσοκομεία, θανάτων και εμβολιασμών δείχνει ότι η εμβολιαστική εκστρατεία παραμένει ο κύριος καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη που κατήρτισε το ίδιο ΜΜΕ, ένα νέο, αδιόρατο καταπέτασμα χωρίζει τη Γηραιά Ήπειρο μεταξύ των δυτικών κρατών με υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων από τις χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, όπου το τέταρτο κύμα της πανδημίας συνοδεύεται από ραγδαία αυξανόμενα ποσοστά μολύνσεων, νοσηλειών και θανάτων από τον κορωνοϊό.