Μυτιληναίος στο Bloomberg: Η Ευρώπη υποτίμησε τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Οι πολιτικοί της Ευρώπης απέτυχαν να υπολογίσουν σωστά τον ρόλο του φυσικού αερίου στην πράσινη μετάβαση της ηπείρου, πράγμα που σημαίνει ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν”.
Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Μυτιληναίος Α.Ε. στο Bloomberg.

Όπως είπε, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης ξεπερνά την προσφορά.

Επιπλέον, τόνισε ότι τέτοιες διαταραχές προέρχονται από την αδιαφορία των πολιτικών για το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας.

“Η Ευρώπη δεν θέλει να «χρηματοδοτήσει οτιδήποτε έχει να κάνει με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν θα υπάρχει αρκετό αέριο».

«Οι ευρωπαίοι πολιτικοί ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την πλήρη υποτίμηση των πιθανών προβλημάτων μιας ενεργειακής κρίσης», είπε ο κ. Μυτιληναίος. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω χωρίς οι πολιτικοί να πουν στον κόσμο ότι αυτό θα κοστίσει πολλά χρήματα — τρισεκατομμύρια».

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα διαρκέσει δεκαετίες και απαιτεί επενδύσεις σε δίκτυα εξοπλισμένα για να χειρίζονται στιγμές που ο άνεμος δεν φυσάει ή ο ήλιος δεν λάμπει, υπογράμμισε

«Χρειαζόμαστε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να έχουμε αρκετή δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να είμαστε τεχνολογικά προηγμένοι για να χρησιμοποιούμε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα και να έχουμε όλες τις συνδέσεις και τα καλώδια που χρειαζόμαστε», είπε ο κ. Μυτιληναίος.