Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από covid-19 σε όλο τον κόσμο είναι μεγαλύτερος από 5 εκατομμύρια. Ο απολογισμός αυτός βασίζεται στα επίσημα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι χώρες.
Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι με δεδομένη την υπερβάλλουσα θνητότητα που συνδέεται με την covid-19, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι δύο ή τρεις φορές μεγαλύτερος.
Βάσει μιας εκτίμησης του περιοδικού The Economist, η covid-19 έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής περίπου 17 εκατομμύρια θανάτους.
“Αυτός ο απολογισμός μου φαίνεται πιο αξιόπιστος”, επισημαίνει ο Αρνό Φοντανέ, επιδημιολόγος του ινστιτούτου Παστέρ και μέλος του Γαλλικού Επιστημονικού Συμβουλίου.
Όποιος κι αν είναι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό είναι σίγουρα μικρότερος σε σχέση με άλλες επιδημίες: εκτιμάται ότι από την ισπανική γρίπη από το 1918 ως το 1919 πέθαναν 50 με 100 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ σε διάστημα 40 ετών από το AIDS έχουν πεθάνει περισσότερα από 36 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ωστόσο η covid-19 “προκάλεσε πολλούς θανάτους σε μικρό χρονικό διάστημα”, σχολιάζει ο Ζαν-Κλοντ Μανουγκερά, ιολόγος του ινστιτούτου Παστέρ.
Και “αυτό θα μπορούσε να είναι πιο δραματικό αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα, αρχικά με τον περιορισμό της μετακίνησης των προσώπων και στη συνέχεια με τον εμβολιασμό”, σύμφωνα με τον Φοντανέ.
Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο σταθεροποίησης;
Οι ειδικοί αναμένουν ότι η πανδημία θα αλλάξει τελικά: τα κύματα θα σταματήσουν στις βιομηχανοποιημένες χώρες, με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, και οι επιδημιολογικές εξάρσεις θα αφορούν κυρίως τους μη εμβολιασμένους.
“Για τις βιομηχανοποιημένες χώρες, πιστεύω ότι οδεύουμε προς εποχικές επιδημίες της covid-19, οι οποίες ίσως να είναι πιο σοβαρές από τις επιδημίες γρίπης στην αρχή”, εκτιμά ο Φοντανέ, υπογραμμίζοντας ότι η συλλογική ανοσία χτίζεται σταδιακά: αυτή που προσφέρει ο εμβολιασμός προστίθεται σε αυτή που προσφέρει η νόσηση.
Η “ισχυρή έξαρση” της covid-19 στην ανατολική Ευρώπη επιβεβαιώνει ότι αν δεν υπάρχει επαρκής εμβολιαστική κάλυψη, οι πληθυσμοί εκτίθενται “σε σοβαρές επιδημίες, με αντίκτυπο στο νοσοκομειακό σύστημα”, τονίζει ο Φοντανέ.
Αλλά και η άνοδος των κρουσμάτων στη δυτική Ευρώπη, παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, ωθεί τους επιστήμονες να είναι προσεκτικοί.