Κορωνοϊός: Αγωνία και προβληματισμός για την «έκρηξη» κρουσμάτων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Σήμα κινδύνου στέλνουν οι επιστήμονες για τα «μαύρα» ρεκόρ που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο του κορωνοϊού και τον τραγικό αντίκτυπο που θα έχουν στο σύστημα υγείας και στην νοσηλεία των ασθενών.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση των διαγνώσεων κατά 35%, αύξηση των διασωληνώσεων κατά 15%, αύξηση των θανάτων κατά 19%, και διπλασιασμό του δείκτη θετικότητας, ενώ όπως ανακοινώθηκε περισσότεροι από 350 πολίτες κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία καθημερινά.

Όσο πιο πολλά είναι τα κρούσματα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η νοσηλεία τους, καθώς κανένα σύστημα διεθνώς δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες, υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας ότι στις «κόκκινες περιοχές», η αύξηση των νέων μολύνσεων φτάνει το 500%.

Η κ. Γκάγκα αναφερόμενη στους θανάτους, είπε ότι «αυτοί αφορούν κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα υγείας οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι», αλλά εξήγησε ότι και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι άτρωτοι.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα, πάνω από 80% με 90% όσων νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι στην Δυτική Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της χώρας, και τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο», διευκρινίζοντας ότι κάποιοι νοσηλεύονται σε χώρους χειρουργείων που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για αυτούς.

Επίσης, ανέφερε ότι στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, 432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι. Στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι, και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι. Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη νέων κρεβατιών εντατικής θεραπείας δεν είναι η έλλειψη τεχνολογικής υποδομής, όπως οι αναπνευστήρες, αλλά η έλλειψη εξειδικευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.