Γερμανικά μέσα για Χάλκη: Πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το γερμανικό περιοδικό Stern παρουσιάζει ρεπορτάζ για τη Χάλκη και τις προσπάθειες που γίνονται στον τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης και της βιωσιμότητας, αποτελώντας πρότυπο για την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Ένα πάρκο φωτοβολταϊκών συστημάτων, ηλεκτρικών αυτοκινήτων και δικτύου 5G: αυτό είναι το σχέδιο για το μέλλον, που πρόκειται να γίνει πραγματικότητα στο μικρό ελληνικό νησί της Χάλκης δυτικά της Ρόδου. Τα Δωδεκάνησα αναμένεται να γίνουν πρωτοπόρα στην αειφορία», αναφέρει το Stern, με αφορμή την πρωτοβουλία GR-eco της ελληνικής κυβέρνησης σε συνεργασία με γαλλικές και ελληνικές εταιρίες.

«Η Χάλκη πρόκειται να αποκτήσει ένα πάρκο φωτοβολταϊκών συστημάτων, το οποίο θα καλύπτει μελλοντικά τις ανάγκες των 478 κατοίκων του νησιού για ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές» αναφέρει το ρεπορτάζ. «Οι εκπομπές CO2 του νησιού αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 1.800 τόνους ετησίως με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών συστημάτων. Το ετήσιο κέρδος υπολογίζεται σε 180.000 έως 250.000 ευρώ. Επιπλέον τα συστήματα δημόσιου φωτισμού πρόκειται να αναβαθμιστούν με χρήση ‘ευφυούς’ τεχνολογίας. Το νησί πρόκειται να παραλάβει έξι ηλεκτρικά οχήματα, δωρεά της Citroën και της γαλλικής εταιρείας ALD Automotive, τα οποία προορίζονται για την αστυνομία, το λιμενικό και την αυτοδιοίκηση».

Σε όλα αυτά, όπως αναφέρει το Stern, προστίθενται σχέδια της Vodafone για δίκτυο 5G στο νησί, αναβάθμιση των υπηρεσιών μέσω διαδικτύου στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης αλλά και σχέδια για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και των απορριμμάτων. Όπως παρατηρεί το Stern: «Η ζωή στο νησί των 28 τ.χλμ. πρόκειται συνολικά να βελτιωθεί με τις εκτεταμένες αλλαγές στις υποδομές, ενώ αναμένεται η Χάλκη να αποτελέσει και πόλο έλξης για ‘ψηφιακούς νομάδες».

Κλείνοντας το ρεπορτάζ σημειώνει ότι παράλληλα με το πρόγραμμα GR-eco, μέχρι το 2030 τα περισσότερα νησιά θα πρέπει να συνδεθούν με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας. «Στόχος είναι να τερματιστεί η τοπική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και να καταστεί δυνατή η αξιόπιστη, φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον παροχή ρεύματος. Η Ελλάδα επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.»