Στη Σουηδία από το 2023 ο μεγαλύτερος σταθμός ανακύκλωσης πλαστικού στον κόσμο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το 2023 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στη Motala της Σουηδίας ο μεγαλύτερος σταθμός ανακύκλωσης πλαστικού στον κόσμο, με δυνατότητα ανακύκλωσης 200.000 τόνων πλαστικών απορριμμάτων ετησίως.

Για να επιτευχθεί αυτή η ποσότητα όμως, η Σουηδία θα πρέπει να βελτιώσει την ανακύκλωση των πλαστικών καθώς σήμερα μόλις το 15,4% των οικιακών πλαστικών συσκευασιών ανακυκλώνεται, σε σύγκριση με το 93% των γυάλινων συσκευασιών και το 84% των φιαλών PET.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Σουηδικής Ανακύκλωσης Πλαστικών, θα καταβληθεί προσπάθεια για αύξηση της ανακύκλωσης πλαστικών συσκευασιών στη Σουηδία σε 55% μέχρι το 2025. Σύμφωνα με τον ίδιο επιβάλλεται η ωρίμανση της αγοράς απορριμμάτων, καθώς αν και ελάχιστοι Σουηδοί πετάνε πλέον μπαταρίες και γυαλί στα οικιακά απορρίμματα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα πλαστικά.

Οι εν λόγω εγκαταστάσεις αναμένεται να απαιτήσουν επένδυση ενός δισεκατομμυρίου Σουηδικών Κορωνών με συνεισφορά 180 εκατ. από τη Σουηδική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.