Διάσκεψη στη Γλασκώβη: Ποιες χώρες είπαν “όχι” στην απαλλαγή από άνθρακα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Περίπου 40 χώρες δεσμεύθηκαν να εγκαταλείψουν τον άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες στη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) στη Γλασκόβη.

Εξαίρεση αποτελεί η Αυστραλία, όπως και πολλές άλλες χώρες που καταναλώνουν πολύ άνθρακα, ανάμεσά τους, η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν υπέγραψαν τη συμφωνία.

Η Αυστραλία, μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς άνθρακα και φυσικού αερίου παγκοσμίως, αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια ακραία καιρικά φαινόμενα –ξηρασίες, πυρκαγιές, πλημμύρες—που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή.

Έτσι, ανακοίνωσε ότι θα εξακολουθήσει να πουλά άνθρακα επί «δεκαετίες», απορρίπτοντας τη συμφωνία με στόχο τη σταδιακή απομάκρυνση από αυτό το ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο προκειμένου να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή

.«Δηλώσαμε απολύτως ξεκάθαρα ότι δεν θα κλείσουμε τα ανθρακωρυχεία μας, ούτε τα εργοστάσιά μας που λειτουργούν με άνθρακα», τόνισε ο αυστραλός υπουργός Πόρων Κιθ Πιτ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Mάλιστα,ο Πιτ διαβεβαίωσε ότι η Αυστραλία έχει την καλύτερη ποιότητα άνθρακα παγκοσμίως.«Και γι’ αυτό θα εξακολουθήσουμε να έχουμε πωλήσεις τις επόμενες δεκαετίες”, πρόσθεσε.