Κορωνοϊός: Η πανδημία σφυροκοπά την χώρα – Εφιαλτικές εκτιμήσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Δραματικές είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα, καθώς δεν αποκλείουν τις επόμενες μέρες να δούμε ακόμα και 10.000 κρούσματα ημερησίως!

Το 4ο πανδημικό κύμα στη χώρα μας, σφυροκοπά πιο έντονα την περιφέρεια, όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή.

Ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, τα νοσοκομεία αγγίζουν τα όριά τους. Μεγάλη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για τους υψηλούς αριθμούς θανάτων και διασωληνωμένων.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη στις ΜΕΘ, ενώ στην Αττική σε απλές κλίνες μέχρι την Κυριακή νοσηλεύονταν , 743 ασθενείς με κορωνοϊό έναντι 632 την 1η Νοεμβρίου.
Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 159 ασθενείς έναντι 139 την 1η Νοεμβρίου. Τα περιστατικά έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ ασθενείς μεταφέρονται και από την επαρχία στο λεκανοπέδιο για να νοσηλευτούν.

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο που εφημέρευε μέχρι το πρωί της Κυριακής νοσηλεύονται 48 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ επιστρατεύτηκαν 30 ράντζα για να αντιμετωπιστούν άλλα περιστατικά.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ενεργοποιήσει και τις ιδιωτικές δομές υγείας για να αντιμετωπίσει το 4ο κύμα πανδημίας, καθώς ενώ υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ που μπορούν να διατεθούν, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Η κυβέρνηση πάντως αποκλείει το ενδεχόμενο νέου lockdown, αλλά αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό. Από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο κλείστηκαν 130.000 ραντεβού για την πρώτη δόση και το ίδιο διάστημα πάνω από 200.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.