Συνεχίζει η πτώση, ελπίζοντας σε σταθεροποίηση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης Commercial Manager TMC MARITIME CO.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής Chartering Department TMC MARITIME CO.

Στην αγορά των Handies, η Ευρώπη παρέμεινε στο προσκήνιο παρά τη φθίνουσα πορεία. Η σχέση προσφοράς-ζήτησης δείχνει ότι η αγορά σύντομα θα σταθεροποιηθεί. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια μειώθηκαν στα $ 34-35Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο με Scrap φορτία στα $ 34-35Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 33,5-34,5Κ /ημέρα.

Η Μεσόγειος έχασε έδαφος και αυτή τη βδομάδα, αν και υπήρξε κινητικότητα από τη μεριά των ναυλωτών. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο κινήθηκαν στα $ 30,5-31,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 29-30Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 31-32,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale) και προς την Ασία στα $ 39-40,5 Κ/ημέρα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αγορά του Αμερικάνικου Κόλπου συνέχισε να υποχωρεί, αφού η ζήτηση παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και δεν μπορούσε να απορροφήσει τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό πλοίων. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έπεσαν στα $ 32-33Κ/ημέρα και στην Ασία στα $ 39,5-41Κ /ημέρα.

Στην αγορά της ECSA ξεκίνησε δυναμικά η εβδομάδα, με τη λίστα φορτίων να εμπλουτίζεται με νέα για τα μέσα Νοεμβρίου. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν τόσο ελπιδοφόρα με την προσφορά πλοίων να πιέζει τους ναύλους. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Ευρώπη –Μεσόγειο) κινήθηκαν στα $ 36-37,5Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 47-48,5Κ/ημέρα.

Στην Ασία η Άπω Ανατολή υποχώρησε περαιτέρω, με την Κίνα να αλλάζει την πολιτική της ως προς το εμπόριο και να περιορίζει τις εισαγωγές και εξαγωγές της. Στη νοτιοανατολική Ασία μπορεί η προσφορά χωρητικότητας να ήταν περιορισμένη αλλά ο ανταγωνισμός από τον βορρά έριξε τα νούμερο.

Ο αραβικός κόλπος και η Ινδία ακολούθησαν τους πτωτικούς ρυθμούς των υπόλοιπων αγορών. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC έκλειναν στα $ 21,5-22,5Κ /ημέρα, από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 23,5-24,5Κ /ημέρα και από τη Δυτ. Ινδία προς την Κίνα στα $ 31,5-32,5Κ /ημέρα.