Πως κινήθηκε η αγορά ξηρού φορτίου – Νέα πτώση με χαραμάδα ομαλοποίησης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης Commercial Manager TMC MARITIME CO.

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής Chartering Department TMC MARITIME CO.

Η αγορά ξηρού φορτίου συνέχισε να βρίσκεται σε ύφεση. Όλα τα μεγέθη υποχώρησαν, όμως η άνοδος των Capes στο τέλος της εβδομάδας άφησε περιθώρια αισιοδοξίας, ότι σύντομα θα αλλάξει η πορεία της αγοράς. Έτσι, ο BDI κατέγραψε νέα εβδομαδιαία πτώση της τάξης των 804 μονάδων και έκλεισε στις 2715 μονάδες την Παρασκευή 5 Nοεμβρίου.

Ας δούμε, αναλυτικότερα, πως κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά ξηρού φορτίου ανά μέγεθος πλοίου, ξεκινώντας από τα CAPEs.

Στην Ασία παρατηρήθηκε κάποια κινητικότητα στην αρχή της εβδομάδας με ορισμένες συζητήσεις για φορτία σιδηρομεταλλεύματος και κάρβουνο, οι οποίες όμως διακόπηκαν από τις διακοπές στα μέσα της εβδομάδας. Έτσι ο βασικός δείκτης C5 συνέχισε να χάνει έδαφος. Τα επίπεδα των ναύλων στη διαδρομή Αυστραλία -Κίνα (C5) έκλεισαν στο τέλος της εβδομάδας στα 10,85 $/tn.

Στον Ατλαντικό, η Βραζιλία συνέχισε την αρνητική της πορεία, με μειωμένο όγκο εξαγωγών και τις καιρικές συνθήκες να επιδεινώνουν την κατάσταση. Στο ίδιο μοτίβο κι ο Βόρειος Ατλαντικός όπου τόσο τα υπερατλαντικά ταξίδια όσο και τα ταξίδια προς την Ασία κατέγραψαν εβδομαδιαία πτώση μεγαλύτερη από 20%. Οι ναύλοι την Παρασκευή έφτασαν για τα ταξίδια από Βραζιλία προς την Κίνα στα 24.66 $/tn, κατά μ.ο. (για τη διαδρομή C3), ενώ οι ναύλοι από την Ευρώπη προς την Ασία έκλεισαν στα $ 48,85 Κ/ημέρα (για τη διαδρομή C9) και τα Υπερατλαντικά κυκλικά ταξίδια στα $ 32,61Κ/ημέρα (για τη διαδρομή C8).

Σχετικά με τα Kamsarmaxes, στον Ατλαντικό η εικόνα ήταν καλύτερη από την Ασία, παρά το γεγονός ότι και εκεί σημειώθηκαν απώλειες. Στη Λατινική Αμερική μπορεί η λίστα των πλοίων του Νοεμβρίου να παραμένει περιορισμένη αλλά οι μειωμένες εξαγωγές της Βραζιλίας προς την Κίνα δεν βοήθησαν την αγορά. Στο βόρειο Ατλαντικό, μπορεί Η Μεσόγειος να είχε ικανοποιητικό όγκο φορτίων, όμως τα ταξίδια από τον αμερικανικό κόλπο και τη βόρεια Ακτή της Νοτίου Αμερικής προς την Ασία ήταν λίγα. Ενδεικτικά, οι ναύλοι για τα ταξίδια από τη Αν. Ακτή Νοτ. Αμερικής (ECSA) προς την Άπω Ανατολή έφτασαν στα $ 33-34Κ/ημέρα + 1300-1400 GBB , από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Άπω Ανατολή στα $ 30-31Κ/ημέρα (παράδοση στην Ασία) και τα ταξίδια από τη Β. Ευρώπη-Βαλτική στη Μεσόγειο στα $ 30Κ/ημέρα.

Από την άλλη πλευρά, στην Ασία η αγορά έκανε βουτιά, αφού η έλλειψη ζήτησης από το βόρειο Ειρηνικό και την Αυστραλία ενισχύθηκε και από τις σύντομες διακοπές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι ναύλοι για κυκλικά ταξίδια στη Ν.Α. Ασία-Άπω Ανατολή κινήθηκαν στα $ 19-20Κ /ημέρα.

Για τα SUPRAMAXes-ULTRAMAXes στη νοτιοανατολική Ασία η αγορά δέχθηκε πιέσεις από τα πλοία που μετακινούνταν στην περιοχή από το βορρά, αναζητώντας καλύτερα νούμερα. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια μεταξύ Ν.Α. Ασίας και Άπω Ανατολής μειώθηκαν στα 19,5-20,5Κ/ημέρα. Βορειότερα, η Άπω Ανατολή είδε χαμηλότερα νούμερα. Η μείωση των εισαγωγών άνθρακα και των καθυστερήσεων στα λιμάνια της Κίνας, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης και την αύξηση των διαθέσιμων πλοίων.

Οι ναύλοι των SMXs για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC κινήθηκαν στα $ 17,5-19,5Κ/ημέρα, για ταξίδια προς την Ινδία στα $ 15,5-16,5Κ/ημέρα και τα ταξίδια της επιστροφής (BH) στα $ 17,5-18,5Κ/ημέρα.
Στον Αραβικό Κόλπο και τη Δυτική Ινδία η αγορά ήταν ιδιαιτέρως ήρεμη λόγω των εορτασμών του Diwali. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια στην Άπω Ανατολή υποχώρησαν στα $ 32-33Κ/ημέρα (από Αραβικό Κόλπο (AG) –Δυτική Ινδία (WCI)), για σύντομα ταξίδια μεταξύ Αραβικού Κόλπου –Δυτικής Ινδίας στα $ 26,5-28,5Κ/ημέρα και τα ταξίδια προς τη Μεσόγειο στα $ 22,5-23,5Κ/ημέρα.

Στον Ατλαντικό και ειδικά ο Αμερικάνικος Κόλπος συνέχισε να υποχωρεί, αφού ο όγκος των φορτίων δεν μπορούσε να καλύψει τα ανοιχτά πλοία της περιοχής. Οι ναύλοι των SMXs για τα Υπερατλαντικά ταξίδια έπεσαν στα $ 33-34Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 47-48Κ/ημέρα. Στην περιοχή της ECSA η εβδομάδα ξεκίνησε νωχελικά και συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς μέχρι το τέλος. Θετικό σημείο παραμένει ο περιορισμένος αριθμός πλοίων. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια προς την Ν.Α. Ασία-Κίνα μειώθηκαν στα $ 24-25Κ/ημέρα + $ 1400-1500Κ ΒΒ και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Μεσόγειο / Ευρώπη) στα $ 39-40,5Κ/ημέρα (παράδοση Recalada).

Η αγορά της Ευρώπης μπορεί να ενισχύθηκε με κάποια φορτία fertilizers και scrap, αλλά δεν ήταν αρκετά προκειμένου να αντιστρέψουν την αρνητική πορεία. Ωστόσο, τα επίπεδα της προσφοράς δίνουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ίσως σύντομα σταθεροποιηθεί η αγορά.

Οι ναύλοι των SMXs για τα κυκλικά-τοπικά ταξίδια κινήθηκαν στα $ 38-39Κ /ημέρα, για ταξίδια με SCRAP φορτία προς τη Μεσόγειο στα $ 38-39,5Κ /ημέρα και προς την Ασία στα $ 48-49Κ/ημέρα. Στη Μεσόγειο η αγορά παρουσίασε πτωτικές τάσεις για ακόμα μία εβδομάδα. Παρατηρήθηκε δραστηριότητα στα μέσα της εβδομάδας αλλά οι συζητήσεις έγιναν σε χαμηλότερα επίπεδα. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ένα SMX για ταξίδι από τη Μεσόγειο /Μαύρη Θάλασσα προς την Ασία έκλεινε στα $ 42-43Κ/ημέρα (παράδοση Canakkale /Μαύρη Θάλασσα), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 30,5-32Κ/ημέρα και μέσα στη Μεσόγειο στα $ 29-30Κ/ημέρα.