ΕΕ: “Η πανδημία απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Νέες παραλλαγές του κορωνοϊού θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο οικονομίας.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πανηγυρίσουμε μια νίκη ενάντια στην πανδημία, παρά τις υψηλές προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ φέτος.

Όπως είπε, «η πανδημία» είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία”. «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε πιθανές νέες παραλλαγές και πρέπει να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό», συνέστησε.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πιθανή η επιβολή νέων περιορισμών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν θα έχουν τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο με τα προηγούμενα περιοριστικά μέτρα. Η οικονομία μας είναι εξοικειωμένη πια με τέτοιου είδους καταστάσεις».

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ 5% φέτος τόσο για την ΕΕ όσο και για την ευρωζώνη.

Η Κομισιόν επεσήμανε, ακόμη, ότι παρά το γεγονός ότι ενισχύονται οι αντιξοότητες, αναμένονται σημαντικά αυξημένοι ρυθμοί ανάπτυξης στην ΕΕ τα επόμενα δύο χρόνια.