Ποια χώρα είναι κερδισμένη από την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σε υψηλό – ρεκόρ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Νορβηγίας τον Οκτώβριο, καθώς αυξήθηκαν τα έσοδα από τις υπεράκτιες πετρελαϊκές δραστηριότητες, χάρη στην εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία SSB, το πλεόνασμα του Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στις 84,5 δισ. κορόνες (9,73 δισ. δολάρια), παρουσιάζοντας αύξηση 60,7% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Με ημερήσια παραγωγή περίπου 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σχεδόν εξίσου κατανεμημένη μεταξύ πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Νορβηγία ήταν η νικήτρια από την εκτίναξη των ενεργειακών τιμών παγκοσμίως.

Συνολικά, το 67% των συνολικών εξαγωγών της χώρας προήλθε από το πετρέλαιο τον προηγούμενο μήνα.

Η κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, Equinor, η μεγαλύτερη εταιρεία της Νορβηγίας, τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε τα ισχυρότερα κέρδη τριμήνου εδώ και εννέα χρόνια, με τα λειτουργικά κέρδη να διαμορφώνονται στα 9,8 δισ. δολάρια για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Με το αργό να αποτελεί διαχρονικά την μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος της Νορβηγίας, μια κατακόρυφη αύξηση στις τιμές αερίου τους τελευταίους μήνες, έχει αντιστρέψει τη σχέση.Η αξία των εξαγωγών αερίου διαμορφώθηκε στις 72 δισ. κορόνες τον Οκτώβριο, σε μια πενταπλάσια αύξηση από το προηγούμενο έτος.
Στο μεταξύ, οι παραγωγές πετρελαίου διαμορφώθηκαν στα 32,7 δισ. κορόνες, υψηλότερα 71,8% σε ετήσια βάση.