Τι δήλωσε ο μάνατζερ της BP για την ενεργειακή κρίση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Ο πετρελαϊκός κολοσσός BP είναι αφοσιωμένος στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Bernard Looney, αλλά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνει στον κλάδο της ενέργειας για χρόνια.

“Μπορεί να μην είναι δημοφιλές να λέμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν στο ενεργειακό σύστημα για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα” δήλωσε ο Bernard Looney στο CNBC.

“Αυτό που θέλω να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στον στόχο και μακάρι να είχαμε λιγότερο ιδεολογικές θέσεις και να ήμασταν πιο συγκεντρωμένοι στον στόχο που σε κάθε περίπτωση είναι να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων”. Όπως δήλωσε η αντικατάσταση του άνθρακα με φυσικό αέριο μειώνοντας τις εκπομπές ” είναι κάτι καλό”.

“Έτσι, οποιοσδήποτε αντικειμενικός άνθρωπος πει ότι οι υδρογονάνθρακες έχουν έναν ρόλο να παίξουν, το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: τι γίνεται για αυτό; Και εσύ προσπαθείς να παράγεις αυτούς τους υδρογονάνθρακες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, δήλωσε ο Looney.

Tα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της BP έρχονται μετά την ολοκλήρωση της COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη. Σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν στη “σταδιακή κατάργηση” της χρήσης του άνθρακα, της επιδότησης ορυκτών καυσίμων και να βελτιώσουν την οικονομική ενίσχυση σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Ο Looney δήλωσε ότι η BP έχει κάνει δραματικές αλλαγές προκειμένου να επικεντρωθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δηλώνοντας “Δεν νομίζω ότι κάποιος που θα έκρινε αντικειμενικά την BP θα έλεγε ότι δεν συμβάλουμε στη μετάβαση”. “Πριν από πάνω από 12 μήνες είχαμε λιγότερα από 10 γιγαβάτ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σήμερα έχουμε έναν αγωγό άνω των 23 γιγαβάτ.

Πριν από δώδεκα μήνες δεν είχαμε τίποτα στην υπεράκτια αιολική ενέργεια σήμερα είμαστε στις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου στις ΗΠΑ και στο Hνωμένο Βασίλειο με 3,7 γιγαβάτ. Είχαμε πολύ λίγο υδρογόνο, σήμερα όμως έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με τις Adnoc και Masdar και η BP θα αναπτύξει υδρογόνο με την πάροδο του χρόνου” δήλωσε.