Ηνωμένο Βασίλειο: Σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύθηκε τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 4,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, μετά από την άνοδο 3,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ONS.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 4%. Οι τιμές ενέργειας ήταν ο βασικός μοχλός για την εκτίναξη του πληθωρισμού, ιδιαίτερα η ηλεκτρική ενέργεια, το αέριο και άλλα καύσιμα, τόνισε η ONS.Περαιτέρω άλματα παρατηρήθηκαν στις μεταφορές, στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία, ανέφερε.

Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 3,4% τον Οκτώβριο από το προηγούμενο έτος, υψηλότερα από την αύξηση 2,9% του Σεπτεμβρίου.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 1,1% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, σε μια κατακόρυφη άνοδο από το 0,3% του Σεπτεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι τιμές καταναλωτή θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο στους επόμενους μήνες, προτού υποχωρήσουν στο β΄ μισό του 2022.