Η ενεργειακή κρίση ξεπαγώνει τον διαγωνισμό για την υπόγεια αποθήκη αερίου στη νότια Καβάλα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η ενεργειακή κρίση που διανύουμε “ξεπαγώνει” το έργο της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα, ώστε να συγκρατηθεί το ενεργειακό κόστος.

Οι πρωτοβουλίες ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αποφάσισε να προχωρήσει στο “ξεπάγωμα” του διαγωνισμού. Η αποθήκη αερίου προβλέπεται να δημιουργηθεί στο υπό εξάντληση κοίτασμα φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου έξι χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.

Ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα μια σειρά από ρυθμιστικές αποφάσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ θέτει ως προτεραιότητα την αναγκαιότητα για δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων για φυσικό αέριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό που μετέχει η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Energean ακόμη δεν έχει ανοίξει το VDR.

Η παραχώρηση θα αφορά σε χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (“ΥΑΦΑ”).