Προβληματισμός κεντρικών τραπεζών για την εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ευρώπη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Πονοκέφαλος για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τις κεντρικές Τράπεζες, αποτελεί η εκτίναξη του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, για τον Οκτώβριο, με ετήσιο ρυθμό 4,4%, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο άγγιξε το 4,2%, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα.

Μάλιστα, η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων, κατά τη συνεδρίασή της, τον Δεκέμβριο και θα είναι η πρώτη μεγάλη δυτική κεντρική τράπεζα που θα προβεί στην πράξη αυτή, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ειδικότερα, η Eurostat επιβεβαίωσε την εκτίμησή της για πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος εκτινάχθηκε σε ετήσιο 4,1%, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο επικεφαλής οικονομολόγος, Philip Lane, δήλωσαν, τις τελευταίες εβδομάδες, ότι η αύξηση των επιτοκίων, πριν το 2023, είναι απίθανη, καθώς ο πληθωρισμός ενδέχεται να μειωθεί, κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, σε επίπεδα χαμηλότερα από τον επίσημο στόχο του 2%.