Το ράλι των ναύλων φέρνει μεγάλες ανατιμήσεις στα προϊόντα έως και 10%

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την προειδοποίηση για την διατάραξη της αγοράς με την αύξηση των τιμών που θα επιβαρύνουν τις καταναλωτές λόγω της ανόδου που καταγράφεται στις ακτοπλοϊκές μεταφορές, απευθύνει η αρμόδια υπηρεσία Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNCTAD).

Σύμφωνα με την έκθεση της UNCTAD, οι τιμές για τη ναυτική μεταφορά ενός και μόνο κοντέινερ έχουν εκτοξευτεί τους τελευταίους 18 μήνες, λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Μάλιστα, το κόστος αποστολής των πλοίων έχει ανέβει τουλάχιστον 7 φορές.

«Εάν η αύξηση αυτή συνεχιστεί, οι τιμές εισαγωγών θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 11% και οι τιμές για τον καταναλωτή θα μπορούσαν να ανέβουν έως και 1,5% από τώρα έως και το 2023» σημειώνεται στην έκθεση.

Λόγω της αύξησης των ναύλων, ορισμένες εταιρείες έχουν επιλέξει να αποστέλλουν τα προϊόντα τους αεροπορικώς.

Η αύξηση των ναύλων που καταγράφεται στα κοντέινερ θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάκαμψη στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, προσθέτει η έκθεση.

Ανά χώρα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δουν αύξηση στις καταναλωτικές τιμές έως και 1,2% ενώ η Κίνα έως και 1,4%. Άλλες χώρες, που εξαρτώνται περισσότερο από τις εισαγωγές αγαθών, θα μπορούσαν να δουν αυξήσεις που θα έφταναν έως και το 17%, εκτιμά η UNCTAD.

Ανά κλάδο, οι τιμές των ηλεκτρονικών ειδών, των επίπλων και του ιματισμού θα μπορούσαν να έχουν τη μεγαλύτερη άνοδο, τουλάχιστον 10% σε παγκόσμιο επίπεδο.Σύμφωνα με την έκθεση, τα κοντέινερ αποτελούν το 17% του επί του συνολικού παγκοσμίου ναυτικού εμπορίου.