Βραδυφλεγής βόμβα η ακρίβεια πετρελαίου για την τσέπη των καταναλωτών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Βαθιά το χέρι στη τσέπη καλούνται φέτος να βάλουν οι Έλληνες καταναλωτές για το πετρέλαιο θέρμανσης και τη βενζίνη.

Η πτώση της διεθνούς τιμής του Brent δεν επηρεάζει σημαντικά την τιμή της αντλίας. Αντίθετα, το αρνητικό κλίμα στην αγορά αναμένεται να ανεβάσει δυσανάλογα την τιμή.

Και αυτό γιατί η αύξηση στις τιμές των καυσίμων οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων όπως είναι η διεθνής τιμή πετρελαίου, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

Ειδικότερα, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 1,15 ευρώ το λίτρο και είναι κατά 45% περίπου υψηλότερη από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η αμόλυβδη πωλείται κατά 25% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι και η μέση τιμή για το πετρέλαιο κίνησης διαμορφώνεται στα 1,51 ευρώ σε σχέση με τα 1,13 που ίσχυαν την αντίστοιχη ημέρα πέρυσι, κάτι που υποδεικνύει μια αύξηση της τάξεως του 34%.

Σημειώνεται ότι μια σημαντική διακύμανση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου θα επηρεάσει ελάχιστα την τιμή πώλησης στην Ελλάδα και με καθυστέρηση 3-4 ημερών καθώς πρόκειται για χρηματιστηριακό προϊόν.

Για παράδειγμα, όταν πριν από δύο ημέρες το πετρέλαιο κατέγραψε πτώση περίπου 7%, αυτή η πτώση, σε μια πολύ απλουστευμένη προσέγγιση, επηρεάζει μόνο το 35% της τιμής της βενζίνης και το 55% του πετρελαίου θέρμανσης καθώς αυτά τα ποσοστά αφορούν στο «καθαρό» προϊόν ενώ τα υπόλοιπα αφορούν σε φόρους και επιβαρύνσεις.

Παρά την αναζωπύρωση της πανδημίας, μέρος της αγοράς εκτιμά ότι το πετρέλαιο δεν θα πέσει πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η τράπεζα Barclays αύξησε τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου για το 2022 καθώς αναμένει ταχύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων. «Πιστεύουμε ότι τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου δεν αποτελούν βιώσιμη πηγή προσφοράς και το αποτέλεσμα μιας τέτοιας παρέμβασης στην αγορά θα είναι μόνο προσωρινό», ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμα.