Η Νότια Κορέα αποκτά μια πλωτή, «πράσινη» πόλη (video)

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μετά τα τεχνητά νησιά του Ντουμπάι το νέο στοίχημα του κατασκευαστικού κλάδου είναι η δημιουργία μιας πλωτής πόλης. Όπως έγινε γνωστό οι Αρχές της πόλης Μπουσάν στη Νότιο Κορέα με την υποστήριξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα δημιουργήσουν μια πλωτή πολιτεία λίγο έξω από το λιμάνι της πόλης αποτελούμενη από εφαπτόμενα νησάκια.

Τον σχεδιασμό της πλωτής πόλης που αν δημιουργηθεί θα είναι η πρώτη του είδους στον κόσμο ανέλαβε η Oceanix που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Όλα τα κτήρια της πλωτής πόλης θα διαθέτουν φωτοβολταϊκά συστήματα έτσι ώστε η πόλη να είναι αυτόνομη ενεργειακά. Η πλωτή πόλη θα παράγει μόνη της πόσιμο νερό και θα διαθέτει μια σειρά από αεροπονικά και υδροπονικά συστήματα παραγωγής τροφίμων για να υπάρχει 100% αυτονομία στην διαμονή των κατοίκων εκεί. Σχεδιάζονται και φουτουριστικές βάρκες με τις οποίες θα μετακινούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης από και προς αυτή.

Η πόλη θα είναι σχεδιασμένη για να αντέχει σε διαφόρων ειδών ακραία φαινόμενα όπως πλημμύρες, τυφώνες ή τσουνάμι. Τα εξάγωνα νησιά θα είναι κατασκευασμένα από ένα υλικό τρεις φορές πιο ισχυρό από το τσιμέντο αλλά που θα μπορεί να επιπλέει πάνω στο νερό. Επίσης τα νησιά θα είναι δεμένα στον πυθμένα με άγκυρες. Το κόστος της κατασκευής αυτή της πλωτής πόλη εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν έχει ακόμη αποφασισθεί ποιοι θα μπορούν να διαμείνουν σε αυτή την πόλη ή αν γίνει επιλογή ποια θα είναι τα κριτήρια. Στόχος πάντως είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες και αυτή η πλωτή πόλη να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους πρώτους κατοίκους της το 2025.

Οι πολίτες αυτής της πόλης, η οποία θα αποτελείται από έξι χωριά με δυναμική 1.650 κατοίκων, θα μοιράζονται συστήματα μηδενικών αποβλήτων, ενώ ένα μεγάλο λιμάνι θα αποτελεί την καρδιά της πόλης.

Οι κατασκευές θα γίνονται με ταχέως αναπτυσσόμενο μπαμπού, το οποίο έχει 6 φορές μεγαλύτερη δυναμική ελαστικότητας από το ατσάλι, αρνητικό ανθρακικό αποτύπωμα και μπορεί να αναπτυχθεί από τις ίδιες τις γειτονιές.