Η αποδέσμευση αποθεμάτων θα διογκώσει το πλεόνασμα πετρελαίου το 2022

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 50 εκατ. βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα προκειμένου να συμβάλουν στη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Ωστόσο, η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, δεν έχει μέχρι στιγμής δεσμευτεί για το αν θα προβεί στις ίδιες ενέργειες. Το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε συντονισμένη αποδέσμευση με βάση τις δικές της ανάγκες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο OPEC+ αναμένει ότι η αποδέσμευση πετρελαίου από τα αποθέματα των μεγάλων καταναλωτικών χωρών με επικεφαλής τις ΗΠΑ θα διογκώσει το πλεόνασμα στις αγορές κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Οικονομικής Επιτροπής (ECB), το οικονομικό και τεχνικό think tank του OPEC, συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα και εκτίμησε πως η αγορά πετρελαίου θα βρεθεί με πλεόνασμα 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο, με το πλεόνασμα να διογκώνεται στα 2,3 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιανουάριο και στα 3,7 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο, εάν οι χώρες-καταναλωτές προχωρήσουν στην αποδέσμευση αποθεμάτων.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει αντισταθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν να επισπεύσει τις αυξήσεις της παραγωγής του, οι οποίες θα διαμορφωθούν στα 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στο τέλος Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως η Goldman Sachs εκτίμησε το συνολικό μέγεθος της απελευθέρωσης σε 70 εκατομμύρια-80 εκατομμύρια βαρέλια, λιγότερο από την παγκόσμια κατανάλωση μιας ημέρας, χαρακτηρίζοντάς το ως “σταγόνα στον ωκεανό”.

Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της JP Morgan, έχουν προτείνει ότι ο OPEC+ θα μπορούσε να διακόψει τις αυξήσεις της παραγωγής μετά την απελευθέρωση των αποθεμάτων από τους μεγάλους καταναλωτές.