Πόσο θα κόστιζαν στην Ελλάδα δύο εβδομάδες lockdown

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το χρηματιστήριο της Αθήνας δέχεται κλυδωνισμούς στον απόηχο του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην διεθνή αγορά, μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον».

Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή Eurobank Equities και με βάση τους υπολογισμούς της, ένα πλήρες lockdown δύο εβδομάδων θα κόστιζε στην ελληνική οικονομία 1-1,2 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε επιβράδυνση 0,6% – 0,7% του ΑΕΠ.

Από την άλλη πλευρά, όπως εκτιμά με την ανάπτυξη στο 7% – 8% το 2021 και στο 4,5% – 5% το 2022, το κλίμα που διαμορφώνεται για τις ελληνικές μετοχές είναι θετικό, παρά τις διεθνείς προκλήσεις και την ανησυχητική εικόνα που επικρατεί παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την Eurobank Equities, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με έκπτωση (discount) 25-30% σε σχέση με την Ευρώπη, ενώ «βλέπει« την όποια διόρθωση ως ευκαιρία τοποθετήσεων και ένα ενδιαφέρον σημείο εισόδου στην αγορά.

Επιπλέον, συστήνει τοποθετήσεις σε μετοχές με υψηλές και βιώσιμες μερισματικές αποδόσεις, με περιορισμένες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό κόστους (π.χ. ΟΠΑΠ), μετοχές που προσφέρουν έκθεση στην «πράσινη μετάβαση» (π.χ. ΔΕΗ, Μυτιληναίος) και κυκλικές μετοχές και τίτλους που ωφελούνται από το άνοιγμα της οικονομίας (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil).