Οι τρεις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Τρεις είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει στον απόηχο της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, με αφορμή την διεξαγωγή του συνεδρίου «Reinventing Greece through investments in innovation» που διοργανώνει ο ΣΕΒ: «Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και την οικονομία συνεχίζει να αυξάνεται .Αν κι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στο μέτωπο της πανδημίας, εντούτοις δεν έχουμε καταφέρει να την ελέγξουμε», είπε κι εξήγησε: Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να περιμένουμε για αρκετό καιρό ακόμα».

Η ενέργεια
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ είναι η ενεργειακή κρίση: «Το ενεργειακό κόστος ήταν μεγάλο αγκάθι για την ελληνική βιομηχανία και τώρα έχει πάρει ακραία έκφανση. Η κυβέρνηση», συνέχισε, «καλά έκανε κι ενέσκυψε πάνω στους καταναλωτές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα στηρίξει και την ελληνική παραγωγή ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική έναντι άλλων χωρών».

Ο πληθωρισμός

Το τρίτο μεγάλο εμπόδιο είναι ο πληθωρισμό. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ «η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει έξαρση του πληθωρισμού. Οι περισσότεροι ειδήμονες θεωρούν ότι είναι κάτι παροδικό. Και οι αγορές με τα σινιάλα τους αυτό δείχνουν. Αλλά δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ παρουσίασε έναν δεκάλογο αισιοδοξίας για τη χώρα μας από την καινοτομία.

Όπως είπε:

1. Από το τίποτα πριν από 10 με 15 χρόνια έχουμε ένα ταχύτατο αναπτυσσόμενοι οικοσύστημα καινοτόμων επιχειρήσεων αξίας 5 με 6 δις. ευρώ το οποίο δίνει 6.000 θέσεις εργασίας.

2. Βλέπουμε πολύ ξεκάθαρα αυτό το οικοσύστημα στα επόμενα πέντε χρόνια να τριπλασιάζεται στα 15 δις ευρώ με 20.000 θέσεις εργασίας

3. Και μέσα στην πανδημία είχαμε πολλές έμπρακτες επιτυχίες νεοφυών επιχειρήσεων να διαθέτουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δεν είχαμε συνηθίσει. Είμαστε κοντά στους πρώτους ελληνικούς unicorns «μονόκερους» με αξία 1 δις ευρω

4. Οι ουσιαστικές επενδύσεις στην Ελλάδα από τεχνολογικούς κολλοσούς. Όπως η Microsoft, η Pfizer, η Accenture και σύντομα η amazon. Είναι η ψήφος εμπιστοσύνης που δίνουν στην Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός

5. Η ελληνική διασπορά έχουμε μία –πολύ ενεργή ελληνική διασπορά και η πανδημία αποτέλεσε μία ευκαιρία να έρθει πιο κοντά. Αυτή η ελληνική διασπορά που εκπροσωπεί πετυχημένες εταιρίες του εξωτερικού επενδύει χρόνο και χρήμα.

6. Η πρόοδος που συντελείται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ήταν παραδοσιακά πολύ καλά στην έρευνα αλλά βλέπουμε τώρα πρόοδο και στην ανάπτυξη. Τέτοια είναι για παράδειγμα τα πανεπιστήμια Κρήτης και Ιωαννίνων

7. Φαίνεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία συγκεκριμένων clusters, ειδικών οικοσυστημάτων.

8. Ο χρονισμός. Είμαστε σε φάση όπου υπάρχουν ανατροπές στην ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση Οι προοπτικές της οικονομίας είναι πολύ καλές

9. Υπάρχει μεγάλη συναντίληψη στο χώρο αυτό. Η δουλειά που γίνεται από endeavor αλλά και από την ίδια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι πολύ καλή.

10. Βλέπουμε μία μεταστροφή στην αντίληψη της κοινωνίας για την επιχειρηματικότητα όχι μόνο τη νεοφυή. Η ελληνική κοινωνία όλο και περισσότερο βλέπει την ελληνική επιχειρηματικότητα ως μέρος της λύσης για να πάει η χώρα μπροστά.