Συμφωνία Κίνας-Χιλής για υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Στη Νότια Αμερική και δη στη Χιλή, επικεντρώθηκε το Πεκίνο για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες, με τη κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται ηλιακή ενέργεια προς την Ανατολική Ασία.

Ειδικότερα, Πεκίνο και Σαντιάγο σχεδιάζουν την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου, το οποίο θα έχει μήκος 15.000 χλμ. και θα διασχίζει τον πυθμένα του Ειρηνικού ωκεανού.

Έτσι, η Νότια Αμερική θα μπορεί να εξάγει φωτοβολταϊκή ενέργεια προς την Ανατολική Ασία. Το κόστος του project, το οποίο ονομάζεται «Antípodas», εκτιμάται στα $2 δισ.

Σημειώνεται ότι η Χιλή διαθέτει τεράστια ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, περισσότερη από 3,1 GW, λόγω της ερήμου Ατακάμα. Επιπλέον, η Χιλή, λόγω του μεγάλου μήκους της, καλύπτει ευρύ γεωγραφικό πλάτος, παρουσιάζοντας διάφορες κλιματολογικές συνθήκες. Βρίσκεται πρώτη στις εξαγωγές χαλκού παγκοσμίως αλλά αποτελεί και οδηγό στις ΑΠΕ για την υπόλοιπη Λατινική Αμερική.

Το επόμενο βήμα για την Κίνα, είναι να κατασκευάσει τις αναγκαίες υποδομές για την υποδοχή αυτού του υποθαλάσσιου καλωδίου.