ΤΑΙΠΕΔ: Πράσινο φως για την παραχώρηση της Μαρίνα Πύλου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Mέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την μακροχρόνια παραχώρηση της Μαρίνας Πύλου, για την οποία εκτιμάται ότι θα προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς η Μεσσηνία αναπτύσσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια ως τουριστικός προορισμός.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε μία φάση με την υποβολή Προσφορών. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλουν τις Προσφορές τους, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Πρόσκλησης, μέχρι την 11η Μαΐου 2022.

Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην έναρξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος παροχής υπηρεσιών διαχείρισης λιμένα (υπηρεσίες ελλιμενισμού και άλλες υπηρεσίες) και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των κινητών και/ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας Πύλου για περίοδο 40 ετών.

Σημειώνεται ότι o όμιλος Κωνσταντακόπουλου που διαθέτει στην περιοχή το Costa Navarino, ήταν ένα από τους βασικούς διεκδικητές στον προηγούμενο διαγωνισμό και οι πληροφορίες τον θέλουν ως βασικό υποψήφιο στη νέα προσπάθεια.

Σύμφωνα με το τελευταίο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, η Μαρίνα Πύλου διαθέτει χερσαία ζώνη έκτασης 12,7 στρεμμάτων περίπου και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 175 σκαφών.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε ξεκινήσει το 2013 με 11 ενδιαφερόμενους, οχτώ εκ των οποίων είχαν περάσει στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Όμως εμπλοκές με την αρχαιολογία, την τοπική δημοτική αρχή και άλλους φορείς οδήγησαν σε μεγάλη καθυστέρηση και τελικά το 2018 ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Kανένα επενδυτικό σχήμα που συμμετείχε στην B’ φάση του διαγωνισμού δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά.