Τελ Αβίβ: Η ακριβότερη πόλη στον κόσμο – Ξεπέρασε και το Παρίσι

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το Τελ Αβίβ θεωρείται πλέον η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο.Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Παγκόσμιας Έρευνας Κόστους Ζωής (Worldwide Cost of Living Survey) από το τμήμα έρευνας και ανάλυσης του Economist (Economist Intelligence Unit), οι αυξανόμενες τιμές σε αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα και μεταφορές ώθησαν το Τελ Αβίβ στην κορυφή της λίστας, τέσσερις θέσεις πάνω από την περυσινή της κατάταξη.

Το Παρίσι, που το 2020 μοιραζόταν την κορυφή της λίστας με τη Ζυρίχη και το Χονγκ Κονγκ, βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση, μαζί με τη Σιγκαπούρη.

Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Έρευνας Κόστους Ζωής δείχνουν ότι ο μέσος όρος των παγκόσμιων τιμών έχει ανέβει κατά 3,5% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με άνοδο 1,9% μόλις ένα χρόνο πριν.

Τα προβλήματα εφοδιασμού των αγορών, απόρροια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, έχει ωθήσει τις τιμές των αγαθών προς τα επάνω, στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Τον Σεπτέμβριο το κόστος αποστολής ενός τυπικού κοντέινερ μεταφοράς εμπορευμάτων ήταν τέσσερις φορές πάνω σε σχέση με πέρυσι.

Για παράδειγμα, η Τεχεράνη, υπό την πίεση των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, ανέβηκε 50 θέσεις στη λίστα, καταλαμβάνοντας πλέον την 29η θέση.

Ωστόσο, οι τιμές δεν ανεβαίνουν παντού. Η Ρώμη είχε φέτος μεγάλη πτώση, πέφτοντας 16 θέσεις και καταλήγοντας στην 48η της κατάταξης.