Αμετάβλητες οι προβλέψεις για ανοδικές τάσεις στις τιμές το 2022

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Έκπληξη για την αγορά αποτέλεσε η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει κανονικά στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής τον Ιανουάριο, εν μέσω του φόβου της πανδημίας, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη δεν αναμένουν να καταρρεύσει η ζήτηση.

Η ανησυχία για τις επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης στην παγκόσμια οικονομία οδήγησε σε απότομη πτώση στις τιμές του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα και πυροδότησε τα σενάρια ότι η Σαουδική Αραβία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί θα αψηφούσαν την πίεση των ΗΠΑ και θα περιόριζαν την προσφορά για να στηρίξουν την αγορά.

Το πετρέλαιο κατέγραψε τον Νοέμβριο τη χειρότερη μηνιαία πτώση του από την έναρξη της πανδημίας, ενώ η επενδυτική Τράπεζα Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι διατηρεί τις προβλέψεις της για το πετρέλαιο, καθώς εκτιμά ότι η πτώση των τιμών λόγω της πανδημίας ήταν υπερβολική.

Η Goldman Sachs αναφέρει ότι στη παρούσα φάση, ενεργούν ανοδικοί παράγοντες που μπορούν να αντισταθμίσουν την πτωτική τάση, όπως οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η περαιτέρω αλλαγή του φυσικού αερίου σε πετρέλαιο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις προθέσεις των ΗΠΑ, αναμένεται η απελευθέρωση περίπου 50 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου από το στρατηγικό της απόθεμα.

«Υπήρχαν ευρύτερα ζητήματα σε αυτή τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+», δήλωσε η Amrita Sen, διευθύντρια έρευνας στην εταιρεία συμβούλων Energy Aspects. Οι προβλέψεις του ίδιου του ΟΠΕΚ αναφέρονται σε σημαντική αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου, είπε, «άρα η μη παύση της παραγωγής υποδηλώνει μια πολιτική οπτική γωνία».