Επιδότηση 5,5 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια δίνει η Κύπρος για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της με την Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Επιδότηση ύψος 5,5 εκατ. ευρώ το χρόνο για 22 δρομολόγια μετ’ επιστροφής, προβλέπει ο νέος διαγωνισμός για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδος – Κύπρου που αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη της Άνοιξης του επόμενου έτους 2022, και παρουσιάσθηκε χθες σε στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών και δημοσιογράφους, σε ειδική εκδήλωση στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου Βασίλειο Δημητριάδη.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο ανάδοχος που θα επιλεγεί, θα λαμβάνει την εν λόγω επιδότηση για τρία χρόνια, με επέκτασή της ανάλογα με την αύξηση του αριθμού των επιβατών, ενώ θα μπορεί να ξεκινά την εκτέλεση των δρομολογίων από τις εορτές του Πάσχα, πιθανότατα Απρίλιο-Μάιο και να εκτελεί στη συνέχεια 22 δρομολόγια μετ΄ επιστροφής σε εβδομαδιαία βάση όλο το καλοκαίρι.

“Αυτή η περίοδος έχει και τη μεγαλύτερη ζήτηση από επιβάτες και τουρίστες, ενώ το πλοίο που θα εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα μπορεί να προσεγγίζει τον Βασικό Τερματικό Κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά και στην Κύπρο το λιμάνι της Λεμεσού, είτε της Λάρνακας είτε και τα δύο” ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

“Για την κυπριακή κυβέρνηση”, συνέχισε, “η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου είναι ένα άκρως σημαντικό εγχείρημα και υπάρχει και ενδιαφέρον και από την ελληνική πλευρά και από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη”, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση του ότι “αυτή την φορά το εγχείρημα θα πετύχει”.

Ο κ. Δημητριάδης εξάλλου επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει εδώ και χρόνια προσπάθειες με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για τη λειτουργία της συγκεκριμένης ακτοπλοϊκής σύνδεσης που έχει να λειτουργήσει περισσότερο από 21 χρόνια και υπογράμμισε ότι η νέα γραμμή, πέρα από τη σημασιολογική έννοια, θα προσφέρει στον Κύπριο και τον Έλληνα πολίτη εναλλακτική συνδεσιμότητα, καθώς το νησί συνδέεται με τις υπόλοιπες χώρες μόνο αεροπορικώς.

Στους όρους του διαγωνισμού στην ακτοπλοϊκή σύνδεση δεν θα υπάρχει επιλογή για ενδιάμεσο σταθμό σε ελληνικό νησί, ωστόσο προνοείται ρητά στα Διαγωνιστικά Έγγραφα ότι ο Επιτυχών Προσφοροδότης μπορεί να επιλέξει να επεκτείνει το ταξίδι Κύπρου-Ελλάδας σε τρίτη γειτονική χώρα (ταξίδι που δεν θα λάβει επιδότηση) όπως το Ισραήλ η άλλες χώρες εκτός από την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα πρέπει να έχουν υποβάλλει τις προσφορές τους έως τις 28 Ιανουαρίου του 2022 ενώ οι όροι του διαγωνισμού βρίσκονται αναρτημένοι στη σελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας της Κύπρου.

Σημαντικό στοιχείο του νέου διαγωνισμού είναι ότι η ανάδοχη ακτοπλοϊκή εταιρεία που θα επιλεγεί θα μπορεί να λαμβάνει τα χρήματα τη επιδότησης σε μηνιαία βάση και όχι κάθε τρείς μήνες όπως ήταν ως προϋπόθεση στον διαγωνισμό του 2020, ενώ η ελάχιστη μεταφορική ικανότητα του πλοίου είναι να μπορεί να εξυπηρετεί τουλάχιστον 100 επιβάτες εκ των οποίων τους 60 σε καμπίνες.